BUSINESS FOCUS Creşte producţia industrială

BUSINESS FOCUS Creşte producţia industrială
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat dinamica producției. Ea a crescut cu un ritm lunar de 0,9% în prima lună a anului, evoluție determinată de dinamica industriei prelucrătoare, în creștere cu 2,9% lună/lună. Ramurile energie/utilități și extractivă au consemnat ritmuri lunare de scădere de 2%, respectiv 4,8%.

 

Raportat la ianuarie 2014 producția industrială a crescut cu 1,2%, evoluție determinată de dinamica ramurei prelucrătoare (+2,5%). În cadrul acesteia se notează evoluția componentelor produse din tutun (+41,4% an/an) și calculatoare/produse electronice și optice (+68,5%).
 
Subramurile alimentară, produse din cauciuc/mase plastice și produse din minerale nemetalice au crescut cu 9,1%, 11,8%, respectiv 17,3%. Componenta extractivă și ramura energie/utilități au scăzut cu 3,8%, respectiv 7,3%. Producția industrială în dinamică anuală a consemnat o tendință de decelerare pe parcursul utimelor trimestre, evoluând la un ritm ușor sub potențial, conform estimărilor BT.
 
Această evoluție reflectă dinamica investițiilor productive în economie, în scădere pentru al doilea an la rând în 2014, cu 3,6%. La final de 2014 volumul investițiilor productive în economie se situa la minimul ultimilor opt ani, în scădere cu 43% față de maximul din 2008. Se notează, însă, dinamica ramurei prelucrătoare, susținută de cererea externă (anul trecut exporturile au atins un nou record, 61,7 miliarde de euro, depășind volumul importurilor, pentru prima oară după 1989).
 
Evoluţia comenzilor noi în industrie în ianuarie exprimă premise de inflexiune pentru producția industrială pe termen scurt (de la decelerare la accelerare). În scenariul macroeconomic central revizuit recent ne așteptăm la relansarea investițiilor productive începând cu acest an (+4,9%), cu implicații pozitive pentru dinamica producției industriale pe termen mediu, inclusiv potențialul acesteia.
 
Acest scenariu este susținut de relansarea consumului intern; declinul costurilor de finanțare în economie; nivelul record al încasărilor din export și perspectiva relansării Zonei Euro; premisa relaxării fiscal-bugetare după consolidarea din ultimii ani; posibilitatea redinamizării graduale a investițiilor publice; relansarea creditării în moneda națională. 

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza