Când e gata clădirea de pe ruine
- Scris de Kristina Restea
- 02 Apr 2013, 23:30
- Economie
- Ascultă știrea
Dezvoltatorii imobilului aflat în construcţie peste vestigiile din zona Pieţei Muzeului şi a parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca trebuie să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor.
În mai anul trecut, Adela Logean, beneficiarul proiectului, a obţinut autorizaţia de construire pentru un imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii şi spaţiu expoziţional, mai precis o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Lucrările au început din 2012, iar clădirea care acoperă vestigiile din zona străzii V. Deleu este în construcţie, cu termen de predare stabilit pentru luna septembrie. „Imobilul va avea un spaţiu comercial la parter, iar la etaje se vor realiza birouri. Nu am identificat încă ocupanţii acestor suprafeţe, deşi unele discuţii au avut loc cu diverse firme interesate. În o lună-două, odată cu avansarea lucrărilor, se va vedea mai bine cum va arăta clădirea, exteriorul, finisajele; va putea fi prezentată mai eficient pe piaţă", a explicat Septimiu Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului. Imobilul va avea un spaţiul comercial (servicii) la parter cu o suprafaţă de 450 mp şi birouri la nivelurile superioare, pe 1.500 mp.
Un proiect pentru spaţiul din vecinătatea parcului I. L. Caragiale şi a Pieţei Muzeului a fost discutat încă din 2008, iar variantele luate în calcul vizau birouri de avocatură sau un hotel de lux. Conform proiectului prezentat în 2009, proprietarii terenului doreau să construiască un hotel de 4* cu 29 de camere şi subsol amenajat pentru expunerea vestigiilor. Varianta a fost regândită între timp, investitorii invocând investiţia prea ridicată şi dificultatea de a gestiona afacerea hotelieră. Obligativitatea de a asigura accesul la vestigiile istorice a rămas. „Amenajarea subsolului pentru expunere arheologică se va face de către beneficiarul investitor în cadrul unei reglementări juridice convenite cu primăria, astfel încât să fie asigurate spaţii cu înălţimea de 2,5m, cu acces separat şi nerestricţionat din str. Deleu", se prevede într-un aviz al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din 2009. „Vom avea în podeaua de la parter patru zone de sticlă, prin care se vor vedea zidurile. Spaţiile de la subsol vor avea acces separat, pentru cei care vor dori să vadă ruinele", a explicat Pop.
O funcţiune mixtă va avea şi clădirea rezultată din restructurarea unui imobil existent pe str. Paul Chinezu, unde beneficiarii, Hold Invest şi Simona Boeriu, au iniţiat un proiect. Tot în apropierea Pieţei Muzeului, clădirea de birouri cu parter, două etaje, plus al treilea retras va include spaţii de servicii şi activităţi culturale şi expoziţionale. Faţă de primele idei anunţate de investitori, imobilul a primit funcţiunea hotelieră. Noua destinaţie adăugată funcţiunilor clădirii, de spaţii de cazare, este justificată de poziţionarea în centrul istoric. Zona a fost recent curăţată, dar proprietarii aşteaptă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru noul proiect.