„Capitala" şantierelor industriale

„Capitala
Regiunea din care face parte Clujul, cea de Nord-Vest, concentrează un sfert din obiectivele anunţate în aprilie la nivel naţional, potrivit raportului de investiţii al IBC Focus.

Hale de producţie, depozite şi sedii de firmă aflate în lucru la Cluj cresc ciferele din statisticile de şantiere industriale, chiar dacă 2013 a fost până acum un an fără mari investori noi veniţi la Cluj.

„Zonele Centru, Nord-Vest şi Vest reunesc 50% din totalul şantierelor industriale ale acestor prime patru luni, dar şi 50% din volumul investiţiilor industriale din luna aprilie. Zona Bucureşti-Ilfov e în continuare „oaia neagră" a acestui segment. Cu toate acestea, zona adună la fel de multe proiecte cât adunase în primele două luni cumulat (10 unităţi), motiv pentru care ne aşteptăm ca în următoarea perioadă numărul investiţiilor de acest tip din această zonă să crească şi să ajungă din urmă restul zonelor. O altă zonă al cărei potenţial încă nu a fost exploatat la maxim este zona de Sud, una dintre cele mai importante zone ale anului industrial 2012", arată consultanţii de la IBC Focus Cluj. Zona de Nord-Vest, lider de listă, figurează cu 46 dintre cele 198 de şantiere industriale anunţate în aprilie în ţară. În Cluj, „capitala" şantierelor din regiune, în luna mai şi în prima jumătate din aprilie au fost monitorizate 20 de proiecte din domeniu: hale de depozitare, de producţie, sedii de firme.

Printre acestea se numără proiectul unei companii germane care pregăteşte un centru logistic în parcul industrial Tetarom III: o investiţie de 15 milioane de euro, cu o primă etapă de 5 milioane de euro. În prima fază se va construi o hala de 10.000 mp. Toamna trecută, conducerea societăţii Tetarom anunţa că germanii de la Mader Logistik concesionează un teren de 8 ha în vecinătatea suprafeţei alocate grupului Bosch, unde urmează să realizeze hale de depozitare. Fabrica nemţilor de la Bosch destinată producţiei şi dezvoltării unităţilor electronice de comandă pentru industria auto, una dintre cele mai importante investiţii din domeniul industrial de la Cluj, se apropie de finalizare, având termen de punere în funcţiune această vară. Vecinii de la De'Longhi au demarat procesul de autorizare pentru noua hală din Tetarom III. Unitatea va fi una independentă de spaţiul deja utilizat de compania italiană (fosta hală Nokia) şi va fi utilizată pentru producerea de carcase din mase plastice pentru aparatele De'Longhi. Compania italiană a preluat anul trecut hala eliberată de producătorul de telefoane şi are în curs de pregătire proiectul pentru încă o unitate de producţie.

Pe segmentul logistic, investiţii semnificative au fost anunţate în zona Turda, atrase de porţiunea de Autostradă Transilvania, dar acestea nu sunt încă la faza de concretizare în teren. Astfel, operatorul KLG Europe Logistics intenţionează să construiască un complex pe 6,5 ha la Turda, dar centrul se află doar la stadiu de proiect. Nici parcul industrial demarat de spaniolii de la Graells & Llonch în zonă în 2012 nu îşi respectă termenele. În schimb, compania Macromex a demarat din toamna anului trecut organizarea de şantier pentru platforma de distribuţie (anunţată încă din 2011) în zona industrială Reif de la Câmpia Turzii. Termenul de finalizare a noului centru este de 12 luni, acesta urmând să fie gata cel târziu în primul trimestru din 2014, potrivit calendarului anunţat de constructori. „Suntem în termene şi se lucrează puternic, sperăm să terminăm înainte de finalul anului", a menţionat Dorin Aşchilean, directorul ACI Cluj, compania care gestionează lucrările.

Parcurile îşi fac efectul în 2013

„Există locuri de muncă şi în producţie la Cluj, chiar dacă sunt zone din ţară mai active pe anumite segmente, cum ar fi Timişoara cu industria automotive bine dezvoltată. Nu avem proiecte de mari dimensiuni anunţate recent la Cluj, dar se pregătesc investiţiile din parcurile industriale, anunţate anul trecut, care vor crea locuri de muncă în 2013", a menţionat Ovidiu Vîlceanu, manager operaţional al agenţiei de resurse umane Sales Consulting.

Comenteaza