Ce banci menţin dobânzile la depozitele populaţiei în lei la 0,6%-0,9% pe an
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Mai 2018, 08:34
- Economie
- Ascultă știrea
Majorarea dobânzii-cheie de trei ori în acest an, până la 2,5%, şi trendul ascendent al inflaţiei nu îi presează pe bancheri să crească dobânzile pentru depozite l Unele bănci mari ţin dobânzile la depozitele în lei pe un an sub 1%.
Ratele românilor la creditele în lei au crescut pe măsură ce ROBOR a avansat, după ce BNR a majorat dobânda-cheie, dar bancherii nu s-au grăbit să plătească mai mult şi pentru depozitele în lei atrase de la populaţie, încercând astfel să-şi consolideze marjele de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite).
Dobânzile bonificate de bănci la depozite rămân sub dobânzile la credite, oscilând în jurul pragului de 1% sau chiar sub acest nivel, în timp ce inflaţia a sărit spre 5%, iar dobânda-cheie a urcat până la 2,5%.
Unele bănci mari, precum BCR, BRD, CEC Bank sau Raiffeisen Bank, plătesc clienţilor la depozitele în lei constituite pe un an dobânzi cuprinse între 0,6% şi 0,9%. Bonificaţii mai bune se observă la băncile cu capital grecesc sau la bănci de talie mică şi mai recent intrate în piaţă cum ar fi TBI Bank, Idea Bank sau Patria Bank, scrie zf.ro.
Dobânzile la credite şi la depozite depind, în principiu, de evoluţia dobânzilor din piaţa interbancară, care sunt influenţate de modificarea dobânzii-cheie, dar şi de nivelul lichidităţii.
După ce consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de luni să opereze a treia majorare a dobânzii-cheie din 2018, la 2,5%, dobânzile pe piaţa interbancară şi-au continuat raliul într-un ritm accelerat, Robor la trei luni, referinţa principală pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă făcând ieri un salt la 2,68%.
Unii bancheri susţin că este o problemă de timp până când vom vedea dobânzi mai mari la depozite, decizia de a majora dobânzile bonificate la sumele economisite de populaţie fiind diferită de la bancă la bancă, în funcţie de necesarul de lichidităţi.
În prezent, persistă excesul de lichiditate în condiţiile în care depozitele atrase sunt mai mari decât creditele.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu anticipează că bancherii vor decide să majoreze foarte curând dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să concureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru populaţie.