Cei 14 purceluși. Porci de rasă dați gratis, și în județul Cluj

Cei 14 purceluși. Porci de rasă dați gratis, și în județul Cluj
Purcelușii au casă nouă

Programul pentru stimularea creșterii de porci din rasele mangaliță și bazna a pornit și în județul Cluj.

 

La Cluj s-a demarat programul de stimulare a creșterii raselor autohtone de porci mangaliță și bazna, gândit de Ministerul Agriculturii. Primii purcei au fost transportați joi la noii lor proprietari, care trebuie să îi îngrijească și hrănească până când vor atinge 130 de kilograme. Carnea acestor animale va ajunge pe mesele clujenilor anul viitor.


”Clujul este al cincilea județ unde s-a pornit programul de ajutor de minimis. La Cluj avem 40 de furnizori și peste 3.000 de persoane înscrise. Cei mai mulți, peste 2.000, doresc să crescă rasa bazna. La mangaliță putem acoperi toate cererile, însă la bazna va trebui să căutăm sprijin în alte județe”, a spus Paul Uifălean, directorul Direcției Agricole Cluj.


Acțiunea a pornit din curtea lui Nicolae Cenan, un fermier din satul Larga, comuna Apahida. Acesta a primit trei scroafe de mangaliță, care au fătat la începutul anului. După trei luni, timp în care purcelușii au depășit greutatea de 10 kilograme, 14 dintre ei au fost încărcați pentru a fi duși la alți proprietari înscriși în program. ”Până în 2020, sper să dezvolt ferma, datorită acestui program. Mi-am propus să cresc o singură rasă de porci, mangaliță”, a spus fermierul.


Zece dintre cei 14 purceluși au fost transportați Moriști, la ferma familiei Bojan. ”Încă nu știu dacă sunt femele sau masculi, probabil jumătate-jumătate. O să-i îngrijim cum se cuvine, iar o parte îi vom da la procesat, după ce ajung la 130 de kilograme. Probabil că într-un an vor atinge această greutate”, a spus Daniel Bojan.


Porcii trebuie hrăniți ecologic: meniul cuprinde doar cereale și masă verde. Direcția Agricolă poate face controale inopinate pentru a se convinge că porcii nu sunt hrăniți cu substanțe chimice.


Pentru fiecare exemplar, fermierii obţin 250 de lei de la statul român şi 75 de euro de la Bruxelles. După ce îi cresc, ei păstrează cel mult jumătate dintre purcei, iar pe ceilalţi îi dau procesatorilor. La Cluj, s-au semnat contracte cu două companii, care și-au luat angajamentul să cumpere porcii, în momentul când aceștia ating 130 de kilograme.


”Momentan nu avem produse din carne de porc de mangaliță sau bazna. Am avut anul trecut și s-au bucurat de un succes foarte mare. Avem capacitate de procesare zilnică de 10-15 tone, așa încât putem intra fără probleme în abator cu porcii de mangaliță și bazna. Produsele vor fi mai scumpe, cu 20-30%, decât cele de ”porc economic”, dar merită din punct de vedere al gustului și calității”, a spus Ioan Sas, inginer la Cosm-Fan.


Mangaliță și bazna sunt rase autohtone de porci, care se aflau pe cale de dispariție. Acestea au carne foarte gustoasă și cu mai puțin colesterol.

Comenteaza