Porcii să îşi ia adio de la lături şi ţăranii de la mai mult de 5 suine în bătătură! Au hotărât politicienii în "Legea porcului"

Porcii să îşi ia adio de la lături şi ţăranii de la mai mult de 5 suine în bătătură! Au hotărât politicienii în "Legea porcului"

Ţăranii din România ar trebui să îşi facă firmă dacă vor să crească mai mult de 5 porci în bătătură şi să elimine celebrele lături din hrana animalelor. Este vorba despre un proiect de lege care a trecut deja de forul din Senat.  

Validată de Senat, noua și controversata lege a porcului, ajunge la vot în Camera Deputaților, care este și for decizional. În forma actuală aceasta le interzice țăranilor să crească mai mult de cinci animale în gospodărie. Al șaselea devine ilegal și aduce minimum cinci mii de lei, amendă.

Prin noua lege a porcului parlamentarii vor ca țăranul să crească-n gospodărie maximum cinci porci și să nu le mai dea celebrele lături rezultate din resturile alimentare. Nici creșterea scroafelor și a vierilor pentru reproducție nu va mai fi permisă în gospodăriile rurale. Cei care vor să crească porci trebuie să cumpere de la fermele autorizate. 

Conform noilor reguli, ca să poată crește și vinde până la 15 porci anual, un țăran trebuie să-și facă firmă, adică exploatație comercială autorizată sanitar-veterinar. În caz contrar va crește maximum cinci, fără a avea dreptul să-i vândă. Inițiat de UDMR, proiectul noii legi a porcului este susținut de PSD, PNL și USR. A fost votată în Senat și așteaptă votul Camerei Deputaților.

Țăranii însă nici nu vor să audă. Evident că oamenii sunt nemulțumiți și consideră că ar trebui lăsați, la ei în curte, să crească câte animale vor şi să îi hrănească aşa cum ştiu ei. Cea mai mare nemulțumire a micilor crescători de suine este limitarea efectivelor de porci într-o exploatație neînregistrată, dar și interdicția de a se mai crește scroafe pentru reproducție, potrivit agrointel.ro

Propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România (PLX578/2021) a fost adoptată de Senat în 22 noiembrie și urmează să fie discutată în Camera Deputaților, care e cameră decizională.

Comenteaza