Cele mai mari cartiere ale Clujului, blocate în procese VIDEO

Cele mai mari cartiere ale Clujului, blocate în procese VIDEO
Consiliul Local ar trebui să aibă în continuare calitatea de asociat în cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, Lomb, conform unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti.

Consiliul Local a fost dat în judecată de partenerul în Lomb SA, Impact Development & Contractor, care cere daune de 60 milioane de euro, sumă din care 12 milioane de euro ar reprezenta banii investiţi deja, pentru faptul că CL nu s-ar fi achitat de obligaţia de a asigura terenul pe care urma să fie ridicat cartierul Lomb.

"În 28 aprilie Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul Impact şi a modificat sentinţa atacată. Din 28 aprilie societatea impact a câştigat procesul şi procedura insolvenţei nu mai era demarată", a explicat consilierul local Steluţa Cătăniciu.

Ea spune că cele două proiecte imobiliare ale Primăriei, Lomb şi Cartierul Tineretului, sunt "cele mai importante derulate în parteneriat public-privat de Consiliul Local din Cluj-Napoca" şi că acestea "au făcut foarte atractivă, din punct de vedere electoral, administraţia Emil Boc atunci când au fost anunţate. "În mod cert au reuşit să facă diferenţa la alegerile locale din 2008", crede ea.

În schimb, acum proiectele au eşuat "lamentabil", "sunt în imposibilitatea de a fi realizate", arată Cătăniciu. Problema juridică a cartierului este una stufoasă: Impact a decis în august 2010 să scoată Consiliul Local din acţionariat, iar CL a pornit, în schimb, o serie de procese împotriva companiei. S-a făcut cerere de opoziţie împotriva deciziei Consiliului de Administraţie, o cerere de intervenţie, o acţiune de anulare a AGA şi de suspendare a adunării, şi mai multe astfel de acţiuni împotriva deciziei Impact.

"Am fost informaţi că toate cererile formulate împotriva actelor emise de CA au fost respinse de instanţele de judecată. Dosarele au fost respinse de pe scaun, pentru că în mod greşit o persoană care nu avea calitatea procesuală activă, nu avea capacitatea de folosinţă şi de exerciţiu, a introdus aceste acţiuni", a declarat Cătăniciu cu referire la faptul că acestea au fost cerute de Consiliul Local, şi nu de Municipiul Cluj-Napoca. Ea spune că a aflat doar aseară despre decizia Curţii de Apel Bucureşti, din 28 aprilie. "Executivul avea jurişti şi obligaţia să cunoască acest aspect. Este un proiect de mare importanţă şi nu poate fi tratat la un asemenea nivel", a spus ea.

Amintim că pe terenul de 267 de hectare din Lomb, Primăria s-a asociat cu Impact Developer & Contractor pentru amenajarea unui cartier cu peste 5.700 de locuinţe. Conform asocierii, municipalitatea clujeană urma să primească peste 80 de hectare de teren viabilizat.

În ce priveşte cartierul Tineretului, acesta a fost transformat în parc fotovoltaic înainte de construirea primului bloc. "Consiliul Local a intervenit într-un mod brutal în lupta pornită în instanţă în 2010 între doi acţionari ai Polus Real Estate SA, partenerul CL în proiect. Ne-a poziţionat într-un mod nepermis de partea unuia dintre ei şi trăgând, prin acea reconversie, Consiliul Local în lupta aceea din care nu ştim cum vom ieşi", a spus Cătăniciu. Ea adaugă că este "foarte grav" faptul că prin acel proiect "s-a pus interesul unui investitor privat mai presus de interesul public". "Aceste aspecte vor fi judecate timp de mai mulţi ani. Sunt blocate aproximativ 400 de hectare de teren iar clujenii îşi pot lua adio de la aceste mii de locuinţe care urmau să fie construite", a conchis ea.

Comenteaza