Chiriile din Cluj-Napoca, depășite la preț de 2 sectoare din Capitală. Cât costă o garsonieră lunar

Chiriile din Cluj-Napoca, depășite la preț de 2 sectoare din Capitală. Cât costă o garsonieră lunar
| Foto: blunker - Depositphotos.com

Clujul-Napoca pierde parțial primul loc în topul celor mai scumpe chirii din România, deoarece este depășit de 2 dintre cele 6 sectoare ale Bucureștiului.

La nivelul țării, în mai 2024, comparativ cu mai 2023, s-au înregistrat stagnări și creșteri ale prețurilor medii solicitate pe toate categoriile de apartamente de închiriat.

Potrivit unui comunicat al unei platforme imobiliare, cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%. Cea mai mare creștere de la o lună la alta (mai 2024 vs. aprilie 2024) a fost de 6% la garsonierele din Cluj-Napoca și Oradea. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Cluj-Napoca, la apartamentele cu trei camere (-7%). Sibiu este singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au stagnat în mai vs. aprilie, la toate categoriile de apartamente.

Chirii de mai în Cluj. Cât cer proprietarii lunar

Conform sursei citate, în luna mai 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au variat.

Comparativ cu luna mai 2023, în Cluj-Napoca, prețurile medii ale chiriilor din mai 2024 au crescut cu 12% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% la apartamentele cu trei camere. Astfel, în luna mai 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 371 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 650 de euro.

„Cele mai recente date de pe platformă indică faptul că prețurile medii ale chiriilor din sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului depășesc nivelul prețurilor din Cluj-Napoca, confirmând statutul acestor două sectoare drept cele mai scumpe zone din țară la categoria închirierilor. Pe măsură ce ne apropiem de sezonul chiriilor, anticipăm fluctuații semnificative de preț în următoarele luni, generate de creșterea vizibilă a cererii pe piața închirierilor. În mod tradițional, aceste creșteri sunt amplificate de începutul anului universitar, când cererea de locuințe pentru studenți crește considerabil”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În Capitală, prețul mediu cerut în luna mai pentru o garsonieră a fost de 399 euro în Sectorul 1 (S1), respectiv 343 euro în Sectorul 2 (S2). Pentru un apartament cu două camere, bucureștenii cereau lunar 655 euro în S1 și 580 euro în S2, iar pentru cele cu trei camere, chiriile medii erau de 1.000 euro în S1, iar în S2 799 euro.

În luna mai a acestui an s-au înregistrat cu 4% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe platforma amintită, comparativ cu luna anterioară (aprilie 2024). De asemenea, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți/dezvoltatori au crescut cu 7% comparativ cu luna mai a anului anterior (mai 2024 vs. mai 2023).

Prețurile solicitate pe pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 12% de la un an la altul (mai 2024 vs. mai 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (mai 2024 vs. aprilie 2024) au scăzut cu 1%. Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere, în aprilie 2024, a fost de 495 euro.

Comenteaza