Cluj-Napoca, a doua piață de birouri după București

Cluj-Napoca, a doua piață de birouri după București

Cluj-Napoca devine primul oraș din provincie care atinge pragul de 300.000 mp de spații moderne de birouri după inaugurarea mai multor clădiri noi în prima parte a acestui an. Clujul secondează astfel Bucureștiul, care deține trei milioane mp. În județ, în 2019, potrivit consultantului Activ Property Services, șase clădiri de 40.000 mp au fost deja livrate.

Construcția de birouri a accelerat în Cluj-Napoca și are potențial să atingă un maxim istoric de livrări în 2019, clădirile noi anunțate însumând 80.000 mp. Jumătate din această suprafață (40.000 mp) a fost deja livrată, alte șase clădiri fiind așteptate a fi inaugurate până la sfârșitul anului. 

Mainstream Office este una dintre principalele clădiri deja inaugurate în acest an în cadrul noii zone ultracentrale de birouri din Cluj-Napoca, aflată în dezvoltare în perimetrul intersecției străzilor Ploiești – Constanța – Someșului. Zona include deja șapte clădiri noi de birouri, iar altele sunt în construcție, stocul de birouri urmând să ajungă la 55.000 mp până la sfârșitul anului, din care jumătate vor fi livrări din 2019.

Nivelul semnificativ al cererii a permis o dezvoltare accelerată a pieței de birouri din Cluj-Napoca, în ultimii cinci ani fiind livrați 180.000 mp de spații noi, 60% din stocul total speculativ aflat acum în funcțiune. În condițiile în care tranzacțiile majore de închiriere au însumat 20.000-40.000 mp pe an, rata de ocupare s-a menținut la peste 90-95% în ultimii ani, majoritatea clădirilor reprezentative fiind integral ocupate.

Nivelul chiriilor s-a menținut constant în ultimii ani în Cluj-Napoca, având valori medii de 13-14 euro/mp/an pentru spațiile de clasă A, respectiv 10-12 euro/mp/an pentru clădirile de clasă B.

Comenteaza