Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente noi. Cât era prețul înainte de Paște

Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente noi. Cât era prețul înainte de Paște
| Foto: Depositphotos.com / Fotografie ilustrativă

În Cluj-Napoca, prețurile cerute pentru apartamentele noi sunt cele mai mari la nivel național, însă costurile pentru aceste locuințe și-au domolit creșterea în ultimul an. 

Conform unei platformei imobiliare, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament nou. Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți a ajuns până la sfârșitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuință nouă plătește 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă  pe piața veche.

Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul prețurilor, de circa 6%. Doar în Constanța prețurile s-au majorat într-un ritm mai lent. 

Locuințele vechi vin puternic din urmă la Cluj-Napoca

Interesul potențialilor cumpărători a gravitat și în acest oraș către proprietățile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuințele vechi vin puternic din urmă, creșterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, conform imobiliare.ro.

Nu putem trece însă cu vederea modul în care se dezvoltă zona periurbană, dar și migrația unui segment al populației spre locuințele disponibile la marginea orașului în căutarea unor prețuri mai atractive.

„Piața imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce privește evoluția prețurilor, cu creșteri lunare susținute în majoritatea orașelor. Prețurile actuale sunt susținute de o creștere mare a cererii. Ne aflăm așadar într-un context de piață favorabil de achiziție, cu o prognoză de creștere a interesului și prețurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Capitala, mai ieftină față de Cluj-Napoca, dar cu scumpiri mai mari

Analizând evoluția prețurilor în marile orașe din țară putem spune că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București. Indicele arată un avans cu 17% la nivelul prețului mediu solicitat pentru locuințele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preț mediu de 1.850 euro/mp util.

O majorare cu 5% a prețului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăți noi intrate în piață cu prețuri mai mari.

Comenteaza