Cluj-Napoca nu prinde nici podiumul la competiția Destinația Anului în România. Orașele din Transilvania care i-au luat fața
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Apr 2025, 13:24
- Economie
- Ascultă știrea

Orașe mari din România au ocupat podiumul la o categoria a concursului „Destinația Anului” 2025, însă niciunul dintre acestea nu a fost Cluj-Napoca, municipiu care a fost finalist.
Chiar dacă a ajuns printre finalistele concursului „Destinația Anului” 2025 în România la categoria „Orașe care inpiră”, municipiul Cluj-Napoca nu prins și un loc pe podium.
Clujul scapă podiumul la competiția „Destinația Anului” 2025 în România
„Orașe care inspiră” a fost una din cele șase categorii premiate în competiție, în cadrul Galei ce a avut loc marți la Sibiu, a informat miercuri, într-un comunicat, Institutul pentru orașe vizionare, coorganizator.
Podiumul la această categorie a fost ocupat de:
- Locul I: Oradea
- Locul II: Sibiu
- Locul III: Brașov
Delta Dunării a câștigat marele premiu la concrsul „Destinația Anului” 2025.
Cele mai disputate secțiuni au fost câștigate de Delta Dunării, Tulcea, Locul 1 la categoria „Tărâmuri fermecate”, de municipiul Oradea, care a primit trofeul „Orașe care Inspiră”, de Rimetea, județul Alba, situată pe primul loc la categoria „Sate de poveste” și de stațiunea Sovata, cu cele mai multe voturi la categoria „Stațiuni Balneo-climaterice”.
Muzeul Astra din Sibiu și Dino Parc Râșnov au fost desemnate Destinațiile Anului la categoriile „Cultură și Educație”, respectiv „Distracție și Aventură”.
Marele Premiu a fost decernat către Delta Dunării, Tulcea.
„Această recunoaștere este o dovadă a transformării spectaculoase a orașului nostru într-un loc care atrage admirația și inspirația vizitatorilor din România, dar și din întreaga lume. Oradea este cu adevărat specială. De ce? Pentru că avem o arhitectură cu adevărat deosebită, bine pusă în valoare. Pentru că Oradea este un exemplu de dezvoltare urbană sustenabilă. Cu spații publice moderne, piețe pietonale, evenimente memorabile și o atmosferă prietenoasă pentru locuitori și turiști', a scris primarul municipiului Oradea, Florin Birta pe rețelele de socializare.
În cadrul Galei a fost acordat și un Premiu Special pentru județele cu cele mai multe destinații câștigătoare. În acest an, acesta a fost adjudecat de județele Brașov și Sibiu, la egalitate.
Pe lângă premiile pentru fiecare categorie principală, au fost acordate și premii speciale, dedicate unor actori din industrie care s-au remarcat prin inovație, sustenabilitate și calitate a serviciilor.
Competiția a inclus anul acesta și destinații din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind Complexul turistic Cricova, care a câștigat Premiul special Destinația Anului 2025 în Republica Moldova.
Ediția din 2025, a cincea, a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de 200 de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică la nivel național și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.