Clujul are trei companii pe harta fabricilor auto

Clujul are trei companii pe harta fabricilor auto
Judeţul apare pe lista investiţiilor din automotive cu trei societăţi, în vreme ce Timiş, Argeş şi Piteşti au atras cele mai mari concentrări de astfel de fabrici.

Două dintre aceste companii au unităţi de producţie în parcul industrial privat din Dej şi ambele au planuri de extindere la Cluj, potrivit datelor administratorilor Arc Parc.

În comparaţie cu celelalte sectoare ale pieţei imobiliare, segmentul industrial/logistic este cel mai puţin dezvoltat, având în vedere potenţialul pieţei naţionale, arată o analiză a companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLLS). Stocul de spaţii moderne e estimat la 1,8 milioane de mp, din care 1 milion mp din proiecte amplasate în jurul Bucureştiului. „Alte hub-uri industriale moderne s-au stabilit la Ploieşti, Timişoara, Arad, Braşov, Oradea, Constanţa şi Cluj-Napoca", menţionează raportul JLLS. „Tradiţia îndelungată a României în domeniul producţiei de maşini a jucat un rol esenţial în stabilirea diverselor industrii legate de sectorul auto. Majoritatea facilităţilor de producţie sunt localizate în jumătatea vestică a ţării", menţionează analiştii JLLS. Aceştia susţin că accesul la pieţele vestice reprezintă un element decisiv în alegerea locaţiei pentru o astfel de fabrică.

Cea mai mare concentrare de companii a fost identificată în Timiş (12 grupuri în automotive), judeţ urmat de Sibiu şi Argeş (câte 11) şi Arad (9). De altfel, Timişul a fost desemnat centru strategic pentru automotive, în vreme ce Clujul este capitală de dezvoltare pentru serviciile informatice, potrivit unui plan strategic al Ministerelor Economiei şi Dezvoltării Regionale. Pe harta industriei auto, Clujul figurează cu doar trei companii: Automobile Componente Electrice, preluată de Fujikura, Trelleborg şi Eckerle România, primele două cu unităţi de producţie în parcul industrial din Dej. „Ambele companii active în prezent la noi au planuri de dezvoltare şi creştere a capacităţii de producţie. Fujikura a ajuns la 767 angajaţi. Trelleborg are 250 de oameni şi se pregăteşte să înceapă în acest an lucrările pentru o nouă capacitate de producţie, care ar dubla numărul de angajaţi. Planurile sunt în pregătire de mai multă vreme, dar acum au ajuns la maturitate", a explicat Cristian Ţucra, director general al Arc Parc.

Componenta de producţie/depozitare (o hală de 4.700 mp) a proiectului din parcul industrial din Dej, realizat din fonduri europene, a fost integral închiriată de producătorul japonez Fujikura. Grupul mai are însă încă o unitate de producţie în Dej şi o alta în Cluj-Napoca. Societatea dispune de 3.000 de angajaţi în judeţ. „Timişoara şi Aradul s-au mişcat foarte bine în acest domeniu, mai ales datorită apropierii faţă de graniţă şi a infrastructurii. Însă de acum aceste pieţe s-au aglomerat, inclusiv din perspectiva disponibilităţii forţei de muncă. Asta înseamnă că acum Clujul poate recupera, dar are o mare vulnerabilitate la capitolul infrastructură. Pentru atragerea de investiţii în producţie este necesară măcar finalizarea tronsonului Câmpia Turzii - Borş din Autostrada Transilvania", a subliniat directorul Arc Parc. "Industria IT şi cea auto generează valoare adăugată, factorul de multiplicare pe orizontală este foarte mare. Adică, la fiecare loc de muncă adăugat se creează încă unul, în conexiune", a completat Ţucra.

Comenteaza