Clujul vrea să legifereze agenții imobiliari

Clujul vrea să legifereze agenții imobiliari

Industria imobiliară din România susține nevoia legiferării profesiei de agent imobiliar și de protejare a clienților, afirmă Cătălin Priscorniță, proprietarul agenției clujene Blitz.

Inițiativa parlamentară susținută de Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România (CEIR), Asociația Brokerilor Imobiliari (ABI) și Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România (APAIR) prevede implementarea unor reguli clare de etică profesională care să genereze un nivel înalt de protecție a clienților.

Inițiativa legislativă constituie un ajutor real pentru a continua dezvoltarea industriei imobiliare din țară. Cele mai importante organizații din domeniu și-au unit forțele pentru susținerea inițiativei parlamentare de legiferare a profesiei de agent imobiliar.

Cele trei asociații consideră că această inițiativă legislativă este vitală pentru susținerea dezvoltării continue a industriei de profil în România. Acestea au demarat deja o serie de întâlniri de lucru pentru formularea de propuneri de îmbunătățire a legii, astfel încât statutul de agent imobiliar să fie cât mai clar definit în relația cu autoritățile și clienții.

Printre noutățile prevăzute de inițiativa legislativă se află dobândirea calității de agent imobiliar după absolvirea unui curs de pregătire, pe baza unui examen, și reatestarea agenților la un interval de doi ani.

„Salutăm această inițiativă legislativă și suntem convinși că împreună cu întreaga clasă politică vom reuși să avem o lege performantă pentru societatea românească, care după modelul occidental de profesionalizare a agentului imobiliar, să contribuie semnificativ la dezvoltarea sănătoasă a industriei imobiliare și a economiei în ansamblu”, a declarat Cătălin Priscorniță (foto), președinte CEIR.
”Acest proiect comun reprezintă o piatră de temelie pentru industria imobiliară din România și un exemplu de bune practici, scopul fiind profesionalizarea ș i impunerea de noi standarde. O treime din profesioniștii din imobiliare fac parte dintr-o asociație profesională sau patronală. Este important ca acești profesioniști să fie uniți, să existe o voce unică și să construim împreună viitorul breslei”, a adăugat Dragoș Vîlceanu, președinte ABI.

Propunerea legislativă include și un articol în care agenții imobiliari sunt înscriși într-un registru oficial pentru a genera siguranță pentru consumatori în tranzacțiile imobiliare.

”Educația continuă, transparența, creșterea standardelor de practică și loialitatea față de client sunt doar o parte din motivele pentru care APAIR s-a alăturat acestei inițiative. Legea profesionalizează breasla și aduce beneficii românilor atât prin claritate, cât și prin serviciile de calitate oferite de profesioniști. Avem speranța că întreaga clasă politică va susține acest proiect de lege care este în beneficiul întregii societăți”, a declarat David Grigorescu, președinte APAIR.
Comenteaza