Cu cât au urcat prețurile la apartamente în Cluj în acest an

Cu cât au urcat prețurile la apartamente în Cluj în acest an

Municipiile Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara ocupă poziţii de top în piața imobiliară din România, cu creşteri între 2,4% şi 6,5% în trimestrul doi al anului. În aceste condiții, majorarea de preț la locuințe în primele două semestre la Cluj poate fi estimată între 10 și 13%.

Preţurile locuinţelor din țară au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie fiind înregistrat un avans similar cu cel din primele trei luni ale anului, potrivit EFG Eurobank, cu ocazia lansării unei noi ediţii a indicelui proprietăţilor rezidenţiale (IPR).

"EPS a înregistrat o uşoară creştere şi în cursul celui de-al doilea trimestru, similară cu cea din primul trimestru din 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel naţional, deşi este posibil ca această evoluţie din prima jumătate a anului să fi fost cauzată de fluctuaţii sezoniere. Micile fluctuaţii continuă în jurul acestei creşteri a nivelului preţului ce a fost sugerată de index începând cu mijlocul anului 2011", arată Eurobank Property Services (EPS).

Diferitele componente ale indexului naţional variază, în anumite zone geografice prezentând creşteri de preţuri, în timp ce în altele s-au înregistrat scăderi pe parcursul trimestrului.

În ultimii cinci ani, începând cu momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de 9,2%, rezultând astfel o scădere a preţurilor la locuinţe cu 38,3%.

Zona Dunăre & Mare şi Muntenia conduc acum în clasamentul creşterilor de preţ la nivelul diviziilor, cu creşteri de 6,5%, respectiv, de 5,2%. În Sud, Vest şi Moldova au fost consemnate creşteri ale preţurilor proprietăţilor rezidenţiale pentru al doilea trimestru la rând.

Moldova se menţine regiunea cu cea mai mică rată medie de scădere în ultimii cinci ani la nivel naţional, de 5% pe an sau cu o reducere totală a preţurilor cu 22,5% de la momentul de vârf al pieţei înregistrat în 2008, până în prezent.

La nivelul marilor oraşe din România, Galaţi şi Ploieşti prezintă cele mai mari creşteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate şi de rata de eroare statistică, deoarece performanţele din ultimul an şi pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor două oraşe sunt negative şi nu reprezintă performanţe deosebite în cadrul grupului marilor oraşe cuprinse în indexul EPS.

Variaţia preţurilor apartamentelor în Bucureşti pare să se afle sub medie, în timp ce preţurile caselor sunt în topul creşterilor de preţuri în ultimul trimestru. Proprietăţile noi au înregistrat o rată de creştere mai mare decât cele vechi.

La nivel naţional, proprietăţile vechi au depăşit ca performanţă unităţile noi în ultimul trimestru, înregistrând creşteri de preţuri, iar cele noi au înregistrat scăderi.

Comenteaza