Cum afectează certificatele energetice piaţa chiriilor

Cum afectează certificatele energetice piaţa chiriilor
Clujenii care îşi vând apartamentele vor trebui să prezinte cumpărătorilor, obligatoriu, certificatul de eficienţă energetică al casei. Documentul nu afectează piaţa chiriilor, spune preşedintele Organizaţiei Profesionale a Specialiştilor în Energetica Clădirilor Cluj, Ovidiu Popa.

La vânzarea unui apartament prin credit, certificatul energetic este unul dintre documentele necesare întocmirii dosarului de creditare. Certificatul e valabil zece ani de la data eliberării lor.

"Un certificat energetic ar putea influenţa nivelul chiriilor, dar nu doar să le crească, ci şi să le scadă", spune Pop. "Apartamentele cu consumuri energetice mai mici vor fi mai căutate, datorită costurilor de întreţinere mai mici, iar dacă cererea pentru acestea e mai ridicată ar putea duce la o creştere uşoară a chiriilor acestui tip de apartamente sau scăderea nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui să compenseze astfel cheltuielile suplimentare".Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Noua lege prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susţinut că măsura va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient.

 

Etichete
Comenteaza