Cum au scăzut preţurile apartamentelor în anii de criză

Cum au scăzut preţurile apartamentelor în anii de criză
Sumele solicitate s-au apropiat în februarie de treapta minimă din perioada de criză, potrivit Imobiliare.ro. Preţurile de tranzacţionare vor merge în jos şi în 2012, estimează Darian.

Oferta de locuinţe noi din municipiul Cluj-Napoca ar putea creşte în acest an cu proiecte de apartamente noi care s-au profilat pentru 2012 în cartierele Mănăştur, Mărăşti sau Gheorgheni.

Indicele Imobiliare.ro, calculat pe baza preţurilor cerute de proprietarii cu oferte pe portal, pentru Cluj-Napoca în februarie are o valoare medie de 934 euro/mp util. "O valoare mai mică decât aceasta, de la începutul crizei şi până în prezent, a fost înregistrată doar în octombrie 2011. Valoarea actuală este cu 5,6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară", arată analiza Imobiliare.ro. Scăderea de preţ este mai accentuată pe segmentul nou, unde faţă de anul trecut se înregistrează o diferenţă de 9,6%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util în a doua lună a anului. Această valoare este cu 2,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu un an. Pe categorii de apartamente, variaţiile de preţ sunt asemănătoare. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 3,1%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

"Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând considerabil numărul vizitelor. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 2% în doar 30 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani", a menţionat Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro

Din 2008, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au scăzut constant, potrivit analizei evaluatorilor de la Darian. Pentru apartamentele noi de două camere preţurile s-au redus de la 1.400 euro/mp în 2008, la 1.100 euro anul următor, ajungând la 1.050 de euro în 2010 şi la 1.000 de euro la finalul anului trecut. În jos au mers şi sumele cu care s-au vândut locuinţele vechi în patru ani: 1.700 euro (2008), 1.110 euro (2009), 1.050 euro (2010), 1.000 euro (2011). Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în al doilea semestru al anului trecut la o medie de 977 de euro pe metrul pătrat, potrivit Darian. În acelaşi interval de timp, apartamentele noi s-au vândut cu o medie de 988 euro/mp, fiind estimate scăderi şi pentru 2012.

"Nu sunt foarte multe proiecte noi de mari dimensiuni anunţate în Cluj în această perioadă pe segmentul rezidenţial. Alături de şantierele existente, care continuă, ar mai fi un bloc de nouă etaje pregătit pentru str. Taberei şi un altul în zona Slănic", a menţionat Adriana Bodron, managing partner al IBC Focus, companie care monitorizează şantierele de construcţii. Printre documentaţiile de proiecte în lucru s-a numărat cea a societăţii Plast Technik, specializată în producţia de ferestre şi uşi termoizolante.

Aceasta a solicitat deocamdată avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism pentru Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu 90 de apartamente pe o parcelă de 3.360 mp delimitată de străzile Alverna şi Aron Pumnul. Spaniolii de la Herce au anunţat pentru toamnă demararea şantierului pentru al doilea bloc de 155 de apartamente din ansamblul din Gheorgheni. Societatea Sput, controlată de familia Căpuşan, ce are în construcţie un ansamblu rezidenţial în zona Bună Ziua, a demarat anul trecut procesul de avizare pentru un nou ansamblu, pe str. Fabricii, ce ar avea 400 de locuinţe.

 

Comenteaza