Cum se pregăteşte Clujul pentru tranziţia spre digital
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Oct 2018, 09:03
- Economie
- Ascultă știrea

Până în ianuarie 2019, oraşele europene care au proiecte al căror scop este protejarea spaţiilor publice sau care sunt gândite în domeniul digital, mediu sau incluziune socială pot intra într-o competiţie pentru 100 de milioane de euro prin intermediul Fondului European pentru Dezvoltare Regională 2014-2020.
În total, pachetul financiar se ridică la 372 de milioane de euro, în ultima tranşă acordată, în valoare de 92 de milioane de euro, fiind anunţate 22 de proiecte câştigătoare din 22 de oraşe europene. Printre acestea se numără şi Clujul.
Care a fost însă ideea cu care Clujul a câştigat 4,4 milioane de euro pentru a finanţa un proiect cu o valoare de 5,6 milioane de euro?
„Clujul încearcă să facă faţă vulnerabilităţii care vine odată cu apariţia noilor tehnologii, lucru care se suprapune cu un nivel al emigrării crescut şi peste îmbătrânirea populaţiei“, se arată în informaţiile transmise de reprezentanţa din România a Comisiei Europene.
În acest context, proiectul Cluj Future Work are ca scop formarea unui ecosistem pentru locurile de muncă actuale şi viitoare. Astfel, obiectivele Cluj Future Work sunt de a facilita tranziţia spre tehnologia 4.0 prin punerea la dispoziţia celor care desfăşoară activităţi cu risc de dispariţie ca urmare a automatizării traininguri şi posibilitatea de a dezvolta noi competenţe.
Mai departe, proiectul îşi propune includerea categoriilor sociale excluse în piaţa forţei de muncă, dar şi o mai bună integrare a industriilor creative în viaţa de zi cu zi a oraşului. „Punctul comun al tuturor acestor iniţiative va fi un centru cultural care va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie“, se mai arată în documentul transmis de reprezentanţa din România a Comisiei Europene. Din proiect fac parte 3 clustere, respectiv Asociaţia Cluj IT, Cluster Mobilier Transilvan, Transylvania Creative Industries, dar şi Universitatea de Artă şi Design şi alţii.