De unde vin banii pentru orăşelul IT

De unde vin banii pentru orăşelul IT
Clusterul care adună 23 de companii locale de profil caută finanţatori pentru planurile stabilite de asociaţie, inclusiv pentru proiectul-vedetă, Cluj IT Innovation City.

Promovarea orăşelului IT va fi una dintre ţintele evenimentului Cluj IT Innovation Days, ce va avea loc în această lună şi la care organizatorii aşteaptă 500 de participanţi din ţară şi din afară. Manifestarea organizată de Cluj IT Cluster (CITC) va avea loc în 20-21 martie, cu participarea membrilor asociaţiei, dar şi a reprezentanţilor Guvernului României, a unor delegaţi ai ambasadelor străine şi a reprezentanţilor din mediul de afaceri.

„Evenimentul se doreşte a fi un forum care să faciliteze stabilirea de parteneriate şi identificarea unor potenţiali investitori pentru proiectele clusterului, unul dintre acestea fiind Cluj IT Innovation City, un proiect de dezvoltare urbană integrată care va reuni în acelaşi perimetru 20.000 de specialişti IT în următorii 20 de ani", susţin organizatorii. Cluj Innovation City nu are deocamdată un teren identificat, dar iniţiatorii proiectului au stabilit că orăşelul IT ar trebui să includă spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, turnuri, chiar şi un hotel. În cinci ani, viitoarea comunitate ar urma să adune în acelaşi teritoriu companii cu peste 5.000 de angajaţi şi să aibă deja 80.000 mp de birouri, plus serviciile necesare unei platforme de afaceri şi cercetare.

Cluj IT Innovation Days, care ar urma să fie organizat anual, este pregătit în parteneriat cu administraţia locală şi cu Camera de Comerţ Americană în România, cu scopul de a consolida comunitatea IT locală şi de a facilita dezvoltarea legăturilor cu parteneri de afaceri internaţionali, având în vedere că 80% din activitatea companiilor de IT din Cluj este reprezentată de servicii pentru ţările vestice, cu precădere SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, Ţările Scandinave, China şi Japonia. „Cei interesaţi au ocazia să se întâlnească cu reprezentanţii companiilor de IT din Cluj şi să afle mai multe detalii despre proiectele de cercetare-dezvoltare derulate în colaborare cu universităţile clujene. Vom discuta despre ce oportunităţi de parteneriate public-private putem realiza la Cluj, precum şi detalii despre cum investitorii interesaţi pot beneficia de suport din partea Guvernului României, pentru accelerarea investiţiilor în proiectul Cluj IT Innovation City", a adăugat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director al CITC, înfiinţat în urmă cu jumătate de an.

Sunt aşteptaţi 500 de participanţi din ţară şi străinătate, dar organizatorii nu au anunţat deocamdată numele acestora. În prima zi vor participa reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor publice locale, ai Guvernului României şi ai mediului universitar, precum şi delegaţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti. În a doua zi vor fi organizate workshopuri care se adresează managerilor de companii de IT din Cluj şi din alte centre de profil din regiune, directorilor de IT din firmele clujene din diverse domenii şi specialiştilor în dezvoltarea afacerilor. Specialiştii IT vor susţine prezentări tehnice pentru studenţi şi angajaţi din domeniu. CITC este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţata în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii IT, două instituţii de învăţământ superior, şapte instituţii publice şi organizaţii-catalizator.

Concurenţă în capitală

La Bucureşti, în 28 mai va avea loc Venture Connect, un eveniment unde urmează să participe investitori din România şi alte ţări din regiune care sunt interesaţi de afaceri noi din IT, tehnologie şi internet pe care să le finanţeze.

 

Comenteaza