Directorii marilor companii sunt îngrijoraţi de creşterea excesivă a consumului în ţară

Directorii marilor companii sunt îngrijoraţi de creşterea excesivă a consumului în ţară
Peste jumătate dintre executivii de top se declară îngrijorați de modelul de creștere economică a României bazat pe stimularea consumului.

Avansul economic a fost impulsionat puternic în primul semestru de creșterea acestuia (7,2%), comparativ cu investițiile care au contribuit doar cu 1,6%, iar exportul net a avut o contribuție negativă de 2,8%, pe fondul excesului de cerere ce nu a putut fi satisfăcută de oferta internă, arată concluziile studiului „O nouă viziune a creşterii”, publicat de EY România. 98% din oamenii de afaceri indică nevoia unei strategii de țară care să asigure un model de creștere sustenabilă. 
 
„România traversează o perioadă bună din punct de vedere economic. Conform prognozei Fondului Monetar Internaţional, va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa. Cu toate acestea, rezultatele reflectă îngrijorarea executivilor români față de modelul de creștere a economiei românești, bazat puternic pe consum. 98% indică nevoia unei strategii de țară care să asigure României o creștere sustenabilă și recuperarea decalajelor structurale față de țările din Vest”, spune Bogdan Ion, country managing partner al EY România.

Majoritatea firmelor vor să crească salariile
 

În timp ce 33% dintre angajatori se așteaptă la o creștere modestă a personalului (sub 5%), 34% vor crește numărul de angajați cu 5-30%. 82% dintre companii vor să urce salariile, dar 48% nu estimează o creștere mai mare de 5%. 34% vor crește salariile între 5-20%, faţă de 43% câţi planificau acest lucru la începutul anului. 
 
Creșterea productivității (35%) și introducerea de noi produse pe piață (17%) sunt printre prioritățile cele mai importante ale executivilor români. Îmbunătățirea productivității a urcat cu 8% față de începutul anului, în timp ce reducerea costurilor a scăzut în ordinea priorităților, de la 30 la 16%. Atragerea de talente valoroase marchează o creștere de 5%.
 
89% dintre directori sunt încrezători în creşterea afacerilor lor în acest an. Așteptările privind evoluția profitului sunt pozitive, 81% dintre companii proiectând creșterea profitabilității. Una din trei companii se așteaptă la un avans de peste 10%, iar 48% vor avea creșteri care nu vor depăși acest nivel.

Investiţiile: din resurse proprii, profit şi împrumuturi interne

Tendința ascendentă a vânzărilor va fi susținută prin creșterea investițiilor, 64% dintre firme planificând creșterea acestora cu 5-30%. Pentru finanțare, companiile respondente apelează în special la resursele proprii, reinvestirea profitului și împrumuturi de la societăți afiliate, din același grup, urmate de împrumuturi bancare.
         
57% dintre oamenii de afaceri respondenți sunt încrezători în evoluția economiei românești în următoarele 12 luni. Avansul economic indicat de Institutul Național de Statistică în această perioadă s-a ridicat la 5,2%, fiind stimulat mai ales de cererea internă. Studiul are la bază răspunsurile a 267 executivi de top şi analizează percepţia lor în privinţa perspectivelor mediului de afaceri în 2016 și 2017. 
 
13% dintre respondenți conduc companii afaceri mai mari de 50 de milioane de euro, 27% companii între 10-50 milioane, 41% între 1-10 milioane și 19% sub 1 milion. Executivii au răspuns chestionarului în perioada 1-16 septembrie.
 
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în 150 de ţări şi venituri de 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016. Aceasta are 700 de angajaţi în România şi Republica Moldova, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. 

Comenteaza