Video Dragoș Damian, la ZIUA LIVE: „Alimentație, chimie, energie și apărare. Dacă ai astfel de fabrici în țara ta, nu le închizi nici azi, nici mâine, nici peste 50 de ani"

Dragoș Damian, la ZIUA LIVE: „Alimentație, chimie, energie și apărare. Dacă ai astfel de fabrici în țara ta, nu le închizi nici azi, nici mâine, nici peste 50 de ani"

Dragoș Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia din Cluj, a vorbit la ZIUA LIVE despre modul în care statul român tratează cele patru domenii considerate de importantă strategică.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a vorbit în cadrul emisiunii ZIUA LIVE despre despre miile de fabrici care au fost închise în România după 1989:

„Ne place sau nu să o spunem, în perioada comuniștilor s-au înființat foarte multe fabrici. După mai bine de 30 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, România nu prea mai are fabrici. Între 3.000 și 7.000 de fabrici de dimensiuni mari și mici au fost închise, din ce am citit eu. Fabricile în care eu făceam practică în Sibiu și în Lugoj sunt acum închise, deși erau două orașe puternic industrializate”, a spus Dragoș Damian.

Fabricile din alte țări care făceau parte din fostul tratat de la Varșovia au avut parte de o soartă mai bună. 

„Foarte multe dintre fabricile lor tradiționale nu au fost închise. Inclusiv fabrici de energie. S-a pus accentul pe o industrializare strategică în aceste țări. E vorba de alimentație, chimie, energie și apărare. Sunt cele patru nevoi de bază. Dacă ai astfel de fabrici în țara ta, nu le închizi nici azi, nici mâine, nici peste 50 de ani. (...) Ce spun eu și ce am învățat de la alți oameni care știau situația din România de dinainte de '89 este că povesta cu mormane de fiare vechi și fabricile netehnologizate și prost conduse nu este adevărată”, a declarat Dragoș Damian.

Acesta a mai afirmat că regimul comunist din România a avut un marketing ciudat. Ceaușescu avea prieteni în cele mai ciudate țări din lume, Irak, Egipt, Libia, Cuba, unde exporta. Toate aceste țări, în momentul în care s-au probușit regimurile totalitare autoritare, au rămas cu datorii enorme față de România, datorii pe care nu și le-au mai plătit niciodată, iar noi nu mai puteam exporta acolo. Acest fapt a favorizat colapsul industriei după 1989, consideră Dragoș Damian.

CEO-ul Terapia Cluj a spus că, odată cu închiderea fabricilor, toate cele patru domenii strategice pentru România, alimentație, chimie, energie și apărare, s-au prăbușit. 

„Aceste domenii nu sunt tratate ca unele strategice de către statul român. Dar poate revenim la un ordin pe care l-a dat primarul Emil Boc. O lege sau un ordin. Cred că prin anul 2010. Toate ministerele ar fi fost obligate să identifice și să prezerve infrastructura strategică a României. Domenii care trebuie duse mai departe și ferite de fluctuațiile economice. Nici măcar ajutorul de stat care este dat anul acesta nu este oferit strategic pe niște domenii industriale. Singurul plan de strategizare a industriei din România a fost dat cred că undeva în 2016. Guvernul de atunci a stabilit 10 domenii de competitivitate economică pentru România. Erau cele patru amintite, plus mobila etc. Din păcate, în România, după ce pică un guvern se schimbă tot ce a făcut predecesorul și se merge în altă direcție", a apreciat Dragoș Damian.

„Lucrătorii români au făcut să crească Europa"

Cinci milioane de români care și-au căutat o viață mai bună peste hotare în UE și, prin munca lor, au contribuit la ceea ce este astăzi UE ca nivel de dezvoltare economică.

„Noi am trimis în străinătate toți lucrătorii care au făcut să crească Europa. Toți cei care n-au găsit o viață bună în România. (...) Se spunea de multe ori că Uniunea Europeană a contribuit la dezvoltarea României. Este adevărat. Fără UE, noi nu ne puteam dezvolta. Sunt foarte multe discuții pro și contra. Cred că cel mai important lucru pe care UE l-a adus către România este know how-ul. Au fost «școli» în care veneau manageri străini care au educat oameni și toate aceste funcți erau preluate de români (...) Vin în continuare manageri străini, dar obiectivul e ca managerii români să preia frâiele”, a explicat CEO-ul Terapia Cluj.

Comenteaza