Energie de la soare în parcurile industriale ale Clujului

Energie de la soare în parcurile industriale ale Clujului
În Tetarom III, unde s-au instalat Bosch şi De'Longhi, dar şi la Dej, unde operează companii automotive, se află în derulare proiecte de producere de energie verde.

Investiţiile în energie verde se pun în aplicare în formule regândite în judeţul Cluj sau au fost amânate după modificările legislative din domeniu.

Proprietarii parcului industrial de la Dej au segmentat proiectul centralei fotovoltaice de 4,2 MW, iniţiat de mai multă vreme, dar decalat din cauza modificărilor legislative din domeniul energiei verzi. Astfel, prima fază (1 MW) urmează să fie pusă în funcţiune în acest an, iar ceilalţi 3 MW intră în sistem doar în 2014, regândirea fiind determinată de schimbările legislative din domeniu. „Am demarat lucrările pentru prima parte, iar până în noiembrie ar trebui să ne şi legăm în sistem. Implementarea şi legarea la sistem durează mai puţin de două luni, ceea ce ia timp este pregătirea finanţării şi partea birocratică. Pentru etapa a doua mergem pe fonduri europene. Proiectul este pregătit şi îl punem în aplicare anul viitor", a explicat Ştefan Cristea, chief business development officer al Arc Parc.

„Mergem înainte cu acest proiect, în ciuda modificărilor de legislaţie, fiindcă pentru noi aceasta nu e o investiţie independentă din care să vrem să scoatem bani. E un proiect pe care vrem să îl facem pentru a ne susţine clienţii, ca să facem parcul mai atractiv", a completat Cristea. În parcul industrial privat din Dej operează producătorul de componente auto Trelleborg şi compania japoneză Fujikura, activă tot în domeniul automotive, care a preluat integral o hală de 4.700 mp construită ca parte a unui proiect pe fonduri europene. Acesta mai include şi o clădire cu spaţii de birouri (2.200 mp), iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 19,8 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 9,3 milioane.

Şi în parcurile publice ale judeţului se află în derulare proiecte pentru producerea de energie verde. Societatea Imperial Development Cluj (IDC), controlată de omul de afaceri clujean Radu Vlas, şi-a rezervat pentru un parc fotovoltaic un teren de 12 ha în parcul industrial Tetarom III de la Jucu, în vecinătatea investiţiilor Bosch şi De'Longhi. Contractul pentru concesionarea celor 12 ha de către IDC a fost semnat vara trecută, potrivit conducerii societăţii Tetarom. „Proiectul e în stadiu de finalizare, suntem cam la 33%, iar în această toamnă vrem să îl terminăm. Domeniul energiei verzi nu mai e la fel de atractiv, dar am pornit acest proiect, aşa că îl ducem la capăt", a spus Vlas. De asemenea, alături de segmentele logistic şi industrial, cel de-al patrulea parc industrial proiectat în reţeaua Tetarom are prevăzută şi o componentă alocată investiţiilor în domeniul fotovoltaic.

Ordonanţa de urgenţă prin care se modifică Legea nr. 220/2008 care stabileşte schema de sprijin pentru industria verde a fost publicată la începutul lunii iunie în Monitorul Oficial. Una dintre cele mai importante schimbări este amânarea acordării unui număr de certificate verzi, în funcţie de tehnologie, acestea urmând să fie recuperate începând cu 2017. În perioada următoare modificării schemei de sprijin, numărul proiectelor din domeniul energiei regenerabile a înregistrat scăderi vizibile.

EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din ţară din domeniul electroenergetic, a anunţat că va dezvolta o serie de proiecte proprii de parcuri fotovoltaice, inclusiv în judeţul Cluj, dar reprezentanţii companiei au explicat ulterior că planurile au fost amânate din cauza recentelor modificări de legislaţie. La jumătatea anului, la nivel naţional 60 de parcuri fotovoltaice au fost anunţate ca investiţii sigure, potrivit unei analize a Instalfocus, divizie specializată în instalaţii a companiei de consultanţă IBC Focus. Cu şapte investiţii anunţate, Clujul se situa pe locul patru în topul judeţelor cu proiecte fotovoltaice, după Timiş, Bihor şi Satu Mare.

 

 

Comenteaza