E.ON goleşte call center-urile Clujului

E.ON goleşte call center-urile Clujului
Înfiinţarea celui mai mare centru regional de servicii din Transilvania îi tentează pe angajaţii companiilor de profil datorită salariilor atractive ce se prefigurează la orizont.

Ţintă nouă pentru angajaţii din centrele de servicii din oraş: germanii de la E.ON au dat drumul la recrutări. Candidaţii la un loc în viitorul Business Service Center (BSC) al E.ON România susţin că aceste salarii vor sparge piaţa clujeană.

Cu toate că pe site-urile companiilor E.ON din România nu există momentan locuri disponibile, anunţuri pentru două poziţii la BSC au fost postate pe portalurile de recrutări. „Mai mulţi colegi, şi de la firma noastră, şi de la alte centre de servicii şi-au depus CV-uri şi s-au prezentat la interviuri. Unii au fost deja angajaţi ori sunt în curs de angajare. De exemplu, pe poziţia pe care o vizez eu, pentru servicii de contabilitate, la Genpact se porneşte de la 1.400 de lei, pe când la E.ON acesta va fi de 2.500 de lei. Dacă se confirmă salariile, mulţi vor pleca de unde lucrează acum. Eu m-aş duce clar, nu pentru că îmi place postul, ci pentru banii pe care i-aş primi", ne-a mărturisit angajatul unei companii multinaţionale de profil. „Noi am publicat deja anunţuri de angajare pentru viitorul centru regional de la Cluj, a confirmat Oana Demian, purtător de cuvânt al E.ON România - Regiunea Nord.

BSC Cluj va concentra 600 de angajaţi, va furniza servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului german, va deservi activitatea E.ON din ţări ca Suedia, Spania sau Italia şi urmează să fie poziţionat în clădirea ecologică de birouri Amera Tower, de pe Calea Baciului, cu o suprafaţă închiriabilă de 5.800 mp, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Imobilul a găzduit până anul trecut un centru similar al grupului ING, însă olandezii l-au închis după doar şase luni de existenţă, deşi planurile iniţiale vizau angajarea a 1.000 de oameni. În clădire îşi mai desfăşoară activitatea un centru de servicii al grupului francez de asigurărări Groupama şi companiile Halcyon Mobile, AMG Trading, Stadt Construct, Ave, Outokumpu, Ziegler, Hara Gold, RCS&RDS, Combridge, 2K Telecom.

Planurile E.ON prevăd că serviciile similare ale grupului vor fi grupate în unităţi comune (BSC) care vor reduce costurile de operare. Al doilea serviciu de acest gen, specializat în resurse umane, se va înfiinţa la Berlin şi va concentra 500 de salariaţi. Oraşul german este preferat pentru infrastructură, iar Clujul a fost vizat pentru costurile operaţionale reduse şi pentru potenţialul de angajaţi prezenţi în centre de servicii similare. Personalul de la Cluj se va axa mai ales pe servicii de contabilitate. „Prin înfiinţarea acestui centru se are în vedere crearea a 600 de locuri de muncă, însă acest lucru depinde şi de capacitatea E.ON de a asigura condiţii de angajare competitive în negocierile cu reprezentanţii angajaţilor. Anticipăm ca din vara anului 2012 contractele colective de muncă necesare să intre în vigoare", a afirmat Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România.

Măsurile propuse vor fi complet implementate până în 2015. Pe de altă parte, conducerea E.ON România a anunţat că în Cluj-Napoca va fi modernizată în următorii trei ani, începând din 2012, infrastructura de distribuţie a gazului. Pentru acest program vor fi investiţi 90 de milioane de lei, inclusiv din fonduri europene, şi vor fi modernizaţi 160 km de reţele. Astfel, reţelele de distribuţie modernizate se vor moderniza de la 19 la 44% până în 2015. E.ON România are 100 de angajaţi şi este compania platformă care susţine companiile E.ON operaţionale în ţara noastră. Aceasta deţine participaţia majoritară la companiile E.ON Energie România, E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Moldova Distribuţie. Prezent în 30 de ţări, cu un volum anual de vânzări de 69 de miliarde de euro şi cu 88.000 de angajaţi, E.ON este cel mai mare furnizor privat de servicii din domeniul energetic.

Ungurii vor înapoi distribuţia de gaz

Premierul Viktor Orban a afirmat că statul vrea să preia din nou controlul asupra pachetului majoritar la E.ON Foldgaz Trade, cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria, conform agenţiei Thomson Reuters. „Am cumpărat acţiunile MOL de la ruşi, mai multe companii de apă de la francezi, Raba de la malaisieni, Ferencváros de la englezi şi foarte curând vom răscumpăra E.ON de la germani", a declarat Orban. Compania ungară MOL şi-a vândut în 2005 afacerile de gaze naturale către E.ON cu 2,2 miliarde euro. În 2010, guvernul şi-a asigurat o opţiune de a cumpăra divizia pentru a preveni ca unitatea să cadă în mâini nedorite dacă ar fi scoasă la vânzare. Acest drept poate fi exercitat până în 2016.

Oraş de birouri

Mai multe grupuri internaţionale au decis să îşi înfiinţeze la Cluj centre de servicii: Office Depot, Genpact, Sykes, Bombardier, Groupama, EXL, Steelcase. De asemenea, companiile de tehnologia informaţiei care practică servicii externalizate fac sute de angajări şi se extind în clădirile de birouri din oraş.

 

 

Etichete
Comenteaza