FIX 50.000 de euro finanțare la Cluj pentru tineri. Plus încă 12.000 de euro în etapa a doua

FIX 50.000 de euro finanțare la Cluj pentru tineri. Plus încă 12.000 de euro în etapa a doua

Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj) este un proiect antreprenorial la prima ediția, care finanțează tinerii din municipiu cu granturi de 50.000 de euro. 40 de idei au trecut în etapa următoare. 

Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj), este un proiect unic în România, care ajută tinerii din municipiul Cluj-Napoca să creeze inițiative de antreprenoriat inovator, care a intrat într-o nouă etapă. Primul fond de inovare dedicat finanțării inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor clujeni a fost lansat la sfârșitul anului 2021 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Clusterul de Educație C-EDU și Fundația Botnar, ca rezultat al unui proces de co-design al ecosistemului de inovare clujean, potrivit unui comunicat FIX Cluj transmis ZIUA DE CLUJ.

„Susținerea de către Primărie a acestui fond de inovare este consecința ecosistemului de inovare care s-a creat la Cluj. Inovarea nu poate fi dictată, ea se întâmplă acolo unde găsește condițiile specifice, acel ecosistem pe care noi, clujenii, am reușit să îl punem la punct. Atât mediul de business, cât și tinerii, resursa fundamentală a orașului, administrația cu infrastructura și cu viziunea și cu banii, de cele mai multe ori și ceilalți parteneri cu gândirea deschisă și critică. Acest proiect, unic în România și admirat de alte orașe europene, este dovada faptului că acest oraș, prin excelență al tineretului, își respectă blazonul. Suntem în Anul European al Tineretului și nu degeaba am venit în fața tinerilor cu acest program, tocmai pentru a fructifica toate componentele avantajelor competitive. Clujul va fi adevăratul învingător din acest demers”, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca.

În prezent, din 145 de propuneri inovatoare, primite în urma publicării unui apel dedicat în acest sens pe parcursul lunii octombrie a anului trecut, 40 de idei au fost selectate să participe în etapa următoare a proiectului.

Lista finală a selecției poate fi accesată aici: https://fixcluj.eu/2022/01/27/lista-finala-a-echipelor-acceptate-in-programul-fix-cluj-editia-1/. Aceste idei sunt premiate de către Primăria Cluj-Napoca cu un prim premiu în valoare de 3.000 de euro. Echipele sunt formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca.

50.000 de mii de euro finanțare pentru ideile tinerilor

Tinerii și-au prezentat ideile în fața colegilor din echipele adverse în cadrul primului eveniment FIX Cluj din acest an, FIX Kick-Off 2022, desfășurat online în data de 26 ianuarie. Până în luna martie 2022, echipele selectate vor parcurge un program de formare și mentorat prin care își vor putea îmbunătăți ideile, urmând ca acestea să fie prezentate din nou în fața juriului pentru o a posibilă a doua rundă de finanțare de 12.000 de euro în cadrul programului de inovare socială. Programul vine în ajutorul echipelor prin granturi de până la 50.000 de euro pentru a experimenta, a testa și a-și dezvolta proiectele inovatoare.

„Cluj-Napoca este un oraș care susține tinerii de foarte mult timp. În 2012 se năștea ideea candidaturii pentru Capitala Europeană a Tineretului, titlu obținut în 2015, care s-a concretizat prin programe și proiecte inovatoare. FIX Cluj este și rezultatul acelui proces. Multe alte lucruri s-au întâmplat de atunci, ecosistemul de startup-uri fiind într-o continuă dezvoltare, iar acum municipalitatea, ca actor principal, a avut inițiativa de a lansa acest program experimental cu ajutorul partenerilor”, András Farkas, coordonator FIX Cluj, din partea Grupul PONT.

„Dorim ca prin intermediul primei ediții FIX Cluj să avem un dialog, să ascultăm vocea tinerilor și să cunoaștem nevoile lor. Sunt convinsă că toți colegii mei care le vor fi mentori îi vor însoți în această călătorie de explorare. Îi felicit pe toți participanții și sunt sigură că acest proiect va pune pe hartă Clujul în tot ce înseamnă inovație și curaj”, Simona Baciu, președintele Clusterul de Educație C-EDU.

FIX Cluj este o inițiativă a ecosistemului de inovare clujean. Este implementat în cadrul unui parteneriat format de către Primăria Cluj-Napoca și Clusterul de Educație C-EDU care reunește instituțiile ecosistemului de învățământ clujean, managementul tehnic este asigurat de Grupul PONT.


FIX Cluj a fost dezvoltat cu susținerea financiară a Fundației Botnar din Elveția și cu participarea activă a unei vaste rețele de parteneri instituționali și experți în crearea cadrului general printr-un proces inovator de co-design.


Susținători privați ai proiectului FIX Cluj sunt NTT DATA, AROBS Transilvania Software, Bosch, Salt & Pepper, BCR.
Mai multe detalii despre calendarul FIX Cluj, ediția I, puteți afla de pe site-ul oficial și de pe pagina oficială de Facebook.

Comenteaza