Fostul premier trage focul la oala lui: chinezii vor veni la Tarniţa, au semnat ce am decis în 2011

Fostul premier trage focul la oala lui: chinezii vor veni la Tarniţa, au semnat ce am decis în 2011
Fostul premier al României, Emil Boc este convins că investitorii chinezi se vor implica în cele din urmă în proiectul energetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti. "Acum ei nu au făcut decât să semneze încă o dată ce am decis în 2011", a ţinut însă el să precizeze.

Întrebat dacă crede că investitorii chinezi se vor implica în proiectul energetic preconizat deja de foarte mulţi ani la Tarniţa-Lpuşteşti Boc a precizat că "la Tarniţa-Lăpuşeşti sigur vor veni, la Bucureşti nu au făcut decât să semneze încă o dată ce am decis în 2011".

"Am toată convingerea că vor veni, dacă Guvernul nu va mai băga beţe în roate", a adăugat fostul premier al României.

Amintim, România şi China au semnat luni mai multe acorduri cu privire la investiţii în domeniul energiei, vizând în mod special proiecte de anvergură, care trenează de mult timp. Între acestea se numără şi proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, directorul companiei de proiect semnând o scrisoare de confort cu un reprezentant oficial al companiei chineze Sinohydro.

Pe vremea când era premier Emil Boc a discutat, în 2011, cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, despre situaţia proiectului de la Tarniţa-Lăpuşteşti, el menţionând atunci că întâlnirea "a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic şi economic că cele două ţări sunt pregătite să implementeze câteva proiecte majore de investiţii în România, precum participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, realizarea autostrăzii Bucureştiului sau Canalul Dunăre-Bucureşti, Siret-Bărăgan, şi construcţia centralei de la Lăpuşteşti".

O delegaţie din China, din care a făcut parte şi vicepreşedintele celei mai mari companii constructoare de hidrocentrale din lume, China Gezhouba Group, a efectuat o vizită în luna aprilie la Cluj. Shi Li, vicepreşedintele companiei amintite, a solicitat furnizarea mai multor informaţii tehnice, financiare, economice, respectiv cu impact social.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat în luna noiembrie, că speră ca în 2014 să fie finalizate negocierile pentru atragerea de parteneri pentru construcţia hidrocentralei şi a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

Realizarea centralei presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,16 miliarde de euro (fără taxa pe valoarea adăugată), fiind prevăzută a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate şi cu forţă financiară.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Amenajarea hidroenergetică Tarniţa este punctul de plecare a celui mai important proiect energetic din Cluj. Acumularea Tarniţa constituie pentru acest proiect lacul inferior, în vreme ce lacul superior se va realiza pe platoul Lăpuşteşti, la o diferenţă de nivel de 550 de metri, a explicat Dorin Chiorean, director de program la Hidroelectrica. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane mc şi o suprafaţă de 40 ha. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW.

 

 

Comenteaza