Compania Intel România a anunţat ieri extinderea echipei sale locale cu 35 de angajaţi, care dezvoltă programe informatice educaţionale. Până pe 8 noiembrie, aceştia au făcut parte din compania Kno, achiziţionată la nivel mondial de Intel.
Kno este lider în dezvoltarea de software educaţional pentru clasele I-XII şi oferă soluţii pentru eReadere şi eTextbooks, unelte de colaborare şi evaluare a activităţii din clasă, managementul licenţierii şi distribuţiei de cărţi, precum şi soluţii complete pentru şcoli, incluzând date analitice despre activitatea şi evoluţia fiecărui elev. „Achiziţia Kno se subscrie misiunii Intel de a crea şi extinde tehnologii de computing pentru a îmbunătăţi viaţa fiecărui elev de pe glob. În urma achiziţiei, conţinutul digital al bibliotecii Intel Education Solutions (IES) se ridică la peste 225.000 de titluri de cărţi pentru clasele I-XII şi învăţământul superior, prin parteneriate cu 75 de edituri de cărţi educaţionale. Platforma de conţinut Kno este similară cu abordarea comprehensivă a IES, care asigură succesul elevilor şi ale cadrelor didactice prin acces la patru elemente esenţiale: produse, software, conţinut şi dezvoltare profesională a profesorilor", a precizat conducerea Intel.
Inovaţiile Kno pot fi rulate pe diferite dispozitive şi sisteme de operare, fie că este vorba de iOS, Windows sau Android. Compania are centre de dezvoltare de software educaţional în SUA şi India; în Europa unicul birou Kno este cel din Cluj. Intel şi Kno au colaborat şi înainte de achiziţie, inovaţiile Kno făcând parte din suita IES. De asemenea, Kno s-a aflat în portofoliul de companii al fondului de investiţii Intel Capital. La nivel mondial Intel vrea să îmbunătăţească modul de predare-învăţare în clasele I-XII. Compania lucrează cu profesori şi guverne din 100 de ţări, pentru a transforma educaţia. În ultimii 10 ani, Intel a investit peste 1 miliard de dolari în programe educaţionale: 150 de milioane de elevi au beneficiat de soluţiile educaţionale ale companiei, iar 11 milioane de profesori au fost instruiţi să folosească tehnologia la predarea în clasă.
În România, Intel este reprezentată de biroul de vânzări şi de centrul de dezvoltare software din Bucureşti, de centrul de dezvoltare de software educaţional din Cluj-Napoca, precum şi de subsidiara companiei Wind River în Galaţi. Biroul de vânzări asigură relaţia cu partenerii de business şi promovează cele mai noi tehnologii, produse şi servicii, iar centrul de dezvoltare software se ocupă cu cercetarea şi dezvoltarea software Open Source pentru dispozitive mobile. Wind River dezvoltă software pentru dispozitive integrate din industrii precum auto, aerospaţială, securitate sau sănătate. La Cluj, angajaţii Intel se vor ocupa cu dezvoltarea de software educaţional şi vor pentru divizia Intel Education.
Intel este lider mondial în inovaţia din industria computerelor. Compania americană proiectează şi dezvoltă tehnologii ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Aceasta a fost fondată în 1989 de Gordon Moore şi Robert Noyce, principalele produse ale sale fiind microprocesoarele, plăcile de bază, procesoarele şi calculatoarele de buzunar. În 2010 aceasta a obţinut o cifră de afaceri anuală de 43,6 miliarde de dolari şi un profit de 11,7 miliarde. Grupul avea 96.500 de angajaţi în 2011.