Grupul businessman-ului Dorel Goia: afaceri de 1 miliard. Valoarea TeraPlast s-a triplat

Grupul businessman-ului Dorel Goia: afaceri de 1 miliard. Valoarea TeraPlast s-a triplat
Banii atrași de la bursă au fost investiții în tehnologizare | Foto: TeraPlast

Valoarea grupului TeraPlast, controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia, s-a triplat după 10 ani de tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB). Acesta își propune un rulaj de aproape 1 miliard de lei în acest an.

“Vrem să le demonstrăm investitorilor noștri că suntem o companie solidă, în care pot avea încredere pe termen lung. Focusul nostru constă în creșterea cotelor de piață pentru fiecare divizie a grupului, fără a pierde din vedere responsabilitatea față de oameni și mediu. Decizia de listare la bursă a reprezentat un pas firesc al unei companii de mărimea TeraPlast.

Deși listarea unei companii lider de piață este o normalitate în Europa de Vest, pentru România era o noutate în perioada respectivă. Noi am ales, în urmă analizei piețelor mature din Europa și a beneficiilor pe care această decizie le va aduce companiei, să facem acest pas”, a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.

Șefii bursei și-ar dori mai multe companii regionale

“Apreciem în mod deosebit actionarii și managerii companiilor care accesează cât mai mult din pârghiile oferite de piață de capital pentru a face businessul lor mai atractiv și mai competitiv. TeraPlast, unul dintre cei mai mari jucători de pe piață construcțiilor din România, a reușit să-și tripleze valoarea de piață în cei 10 ani de tranzacționare la BVB.

Apreciem în mod deosebit acționarii și managerii companiilor care accesează cât mai mult din pârghiile oferite de piața de capital pentru a face businessul lor mai atractiv și mai competitiv. Compania a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acțiuni gratuite și a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei”, a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.  

„Povestea de succes a listării TeraPlast la BVB este confirmată și de strategia adoptată la nivel de grup. Ne bucurăm de fiecare dată când vedem companii listate pe bursă care își asumă rolul de lideri într-un mediu economic extrem de competitiv. După modelul grupului TeraPlast, sperăm să vedem cât mai multe companii listate la BVB care să aibă o puternică prezență regională”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Prima fabrică deschisă în străinătate după Revoluție

Acțiunile TeraPlast au fost tranzacționate pentru prima dată la BVB pe 2 iulie 2008. În cei 10 ani societatea a investit în dezvoltarea capacităților de producție, în tehnologie de ultima generație și în extinderea portofoliului produse. Exportul a fost o prioritate, grupul fiind prezent în 20 de țări europene. În 2017, grupul a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrică românească inaugurată în străinătate după 1990.

Prin oferta publică inițială a TeraPlast s-au obținut 14 milioane de euro, buget direcționat spre relocarea spațiilor de producție (amplasate atunci în patru adrese diferite), într-un parc industrial de 20 ha la standarde europene. Totodată, au fost create bazele pentru înființarea punctului de distribuție din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel în Serbia și două achiziții în România - Politub și Depaco.

Taxe plătite statului: 400 de milioane

În perioada 2008-2017, grupul a efectuat investiții de 323 milioane de lei, a plătit salarii de 314 milioane și a înregistrat un profit de 108 milioane, în timp ce valoarea taxelor plătite la stat (impozit pe profit, taxe salariale, taxa pe valoarea adăugată) a fost de 400 de milioane de lei.

TeraPlast a realizat în 2017 afaceri de 422 milioane de lei, iar valoarea investițiilor efectuate a depășit 112 milioane. Pentru 2018, grupul vizează afaceri de 970 milioane de lei, după ce anul trecut a investit masiv în achiziții importante, care vor avea o contribuție majoră la rezultatele financiare: participația de 67% în Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub și secția de reciclare PVC.

Grupul include societatea TeraPlast (producător de țevi din polietilenă și PVC, granule și profile din PVC), filialele TeraSteel și TeraSteel Serbia (producători de panouri sandwich și structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre și uși din PVC), TeraPlast Logistic (activitățile logistice ale grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) și Depaco (producător de țiglă metalică, brandul Wetterbest).

Turnul din Cluj, scos la vânzare cu 9 milioane de euro

Cel mai mare acţionar al Teraplast este Dorel Goia. O altă companie din domeniul construcțiilor la care acesta este acționar e ACI Cluj. El e cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. Goia mai controlează La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a achiziţionat una dintre primele clădiri de birouri construite în Cluj după 1989, de la Dorel Goia și Horia Ciorcilă (preşedintele Băncii Transilvania). Maestro Business Center a fost cumpărat de First Property Group.  Construcția, livrată în 2006, cuprinde trei corpuri de clădire, cu un spațiu de birouri de 10.000 mp. Conform profit.ro, centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane de euro, însă valoarea recentei tranzacției nu a fost anunțată. 

Comenteaza