Grupul businessmanului Dorel Goia intră puternic pe piața instalațiilor

Grupul businessmanului Dorel Goia intră puternic pe piața instalațiilor
TeraPlast a ajuns una dintre cele mai "pe val" companii din România

Strategia grupului TeraPlast, unde omul de afaceri clujean Dorel Goia deținea acțiuni de 132 de milioane de euro, se va axa pe sectorul instalații, prin investiții de 20 de milioane. 

Teraplast își dorește să ajungă cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Est, a menționat directorul general al societății bistrițene, Alexandru Stânean, în cadrul evenimentului The Power Table. Compania a încheiat o tranzacție mamut prin care a vândut divizia oțel către Kingspan, liderul mondial în domeniu.

Businessul Teraplast se va focusa pe partea instalații și pe ambalaje biodegradabile și din polietilenă. Societatea va recicla, în acest an, 33.000 tone de polimeri pe care îl ia de la terți. O parte vor fi transformate în produse finite și va contribui la scăderea costurilor societății, implicit la îmbunătățirea profitului.

"Sunt convins că business-ul de instalații al grupului Teraplast va continuă să fie ancora, o bază puternică de cash care, datorită faptului că investim 20 de milioane de euro în zona aceasta, vom reuși să finanțăm creșteri și dezvoltări ulterioare. În următorii ani vom dezvolta zona de ambalaje flexibile, biodegradabile, și clasice, din polietilenă, pentru zona industrială în care plasticul biodegradabil nu este o soluție”.

CEO-ul Teraplast nu exclude nici viitoare achiziții de companii sau fabrici din piețele externe: “Zona de achiziții și fuziuni îți asigură ce mai rapidă dezvoltare. Avem discuții și în România și în afară  – rămâne să vedem care dintre ele se vor materializa. Dacă avem situația în care se materializează una din afară României, lucrurile se vor întâmpla foarte repede.

Dacă se vor materializa cele din România, pentru noi este important să avem business, deal-uri în zone în care face sens. Mai putem crește în România, dar suntem conștienți că pentru a ne atinge ambițiile trebuie să fim și în afară. Contează și modul în care se materializează oportunitatiile, pentru că preferăm să cumpărăm companii de calitate, indiferent dacă sunt din România sau din străinătate”.

Consiliul Concurenței a aprobat cererea TeraPlast de a prelua pachetul majoritar la producătorul de ambalaje Somplast Năsăud. Tranzacţia a vizat preluarea a 70% din Somplast de la Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana. Acum TeraPlast își exercită controlul asupra societății și a dobândit și 20.000 mp de hale în Năsăud.

Grupul mai are în curs de implementare o investiție de 12 milioane de euro, cofinanțată prin schema de ajutor de stat, pentru construirea unei fabrici de folii biodegradabile în Parcul Industrial Sărățel. Pe de altă parte, TeraPlast a anunţat finalizarea tranzacţiei de vânzare a diviziei de produse din oţel către Kingspan (Irlanda), pentru 373 de milioane de lei. Grupul este este compus acum din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast. 

TeraPlast are o capitalizare de 1,4 miliarde de lei şi era deţinută în proporţie de 46,8% de Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii are 12,2% din capitalul social. O altă companie din domeniul construcțiilor la care Goia este acționar e ACI Cluj.

El era cotat cu o avere de 78 de milioane de euro în Top Capital. Goia mai controlează rețeaua La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a cumpărat clădirea Maestro, construită de antreprenorii Dorel Goia și Horia Ciorcilă.

Comenteaza