Harta celor mai populare apartamente ale oraşului

Harta celor mai populare apartamente ale oraşului
Cartierele constituite ale oraşului, deservite de infrastructură şi cu spaţii de servicii sunt cele mai căutate de cumpărătorii interesaţi de o achiziţie la Cluj-Napoca.

În municipiul Cluj-Napoca, cel mai căutat cartier pentru achiziţii este Mărăşti, conform unui studiu al portalului Imobiliare.ro privind cele mai populare cartiere din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării, în funcţie de căutările efectuate de cumpărători.

„O garsonieră de 22 mp situată în această zonă are un preţ cerut de 16.500 de euro. Un apartament cu două camere, de 48 mp, costă 44.500 de euro, iar unul cu trei camere, de 63 mp, poate fi cumpărat cu 50.000 de euro", arată analiza cu preţuri de pornire pentru locuinţe. Următoarele cartiere căutate sunt Mănăştur, Gheorgheni, Zorilor şi centrul. Potrivit bazei de date Imobiliare.ro, preţul mediu al unei garsoniere este de 956 euro/mp în Mărăşti, 1.024 euro în Mănăştur, 1.155 euro în Gheorgheni, 1.118 euro în Zorilor şi 1.053 euro în centru. Preţurile cerute pentru apartamentele de două camere diferă uşor: Mărăşti - 1.018 euro/mp, Mănăştur - 969 euro, Gheorgheni - 961 euro, Zorilor - 1.049 euro, centru - 986 euro În privinţa calităţii locuirii, un clasament al cartierelor e dificil de alcătuit, consideră specialiştii în urbanism. „Situaţia diferă mult în funcţie de criteriile pe care le avem în vedere. Există unele ansambluri bune chiar şi în Bună Ziua, dar zona nu are dotări, grădiniţă, şcoală. În noile dezvoltări din continuarea cartierului Zorilor au apărut împrăştieri de locuinţe pe dealuri. Cele mai bune dotări şi servicii sunt în zona centrală. Din punctul de vedere al densităţii scăzute ar fi de menţionat cartierul Andrei Mureşanu, dar chiar şi aici au apărut tot soiul de intercalări printre case. Dacă avem în vedere accesul la zone de agrement, putem considera zone bune Plopilor sau Aurel Vlaicu Sud. Ansamblurile socialiste au toate utilităţi, dar suferă la criteriul spaţiilor verzi", explică arhitectul Vasile Mitrea.

Gheorgheni şi Mărăşti se află pe primele locuri în topul preferinţelor manifestate de cumpărătorii interesaţi de o achiziţie în Cluj-Napoca, spun reprezentanţii companiei de consultanţă Coldwell Banker. „Cele mai multe cereri vin pentru aceste cartiere. În cazul în care bugetele cumpărătorilor nu corespund cu oferta din piaţă, căutarea se reorientează mai ales spre Mănăştur. Gheorgheni şi Mărăşti sunt căutate pentru că sunt mai aerisite şi în plus aici sunt şi servicii, centre comerciale, facultăţi, sunt zone dezvoltate şi căutate mai ales de tineri. În anumite zone, şi apartamentele vechi sunt din a doua perioadă a epocii comuniste, de prin anii ‘80, sunt mai bine compartimentate şi au suprafeţe mai mari. Cartierul Mănăştur e mai înghesuit, iar apartamentele sunt mai mici, dar şi preţurile se reduc. Grigorescu este tot un cartier scump, dar aici se orientează o altă categorie de cumpărători - cei care caută verdeaţă, linişte, pe care nu îi deranjează distanţa faţă de centru", explică Anamaria Burcă, managing partner la Coldwell Banker Transilvania.


Cartierele constituite au mai puţine terenuri disponibile, aici şi blocurile noi sunt mai puţine, aşa că şi preţurile sunt mai mari. Pe de altă parte, oferta de locuinţe noi este mult mai mare în noile extensii ale oraşului, preţurile sunt mai mici, dar aceste zone mai au încă deficit de infrastructură şi servicii. „Mai puţini clienţi vin şi spun că vor un apartament în Bună Ziua, de pildă, dar ajung să cumpere aici pentru că oferta e nult mai mare", completează Burcă.

Anunţuri pe cartiere

Cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, contabilizează şi cel mai mare număr de anunţuri de apartamente - 4.278 - în baza de date Piaţa de la A la Z, una dintre cele mai accesate publicaţii de specialitate. La Mărăşti fac referire 2.983 anunţuri, Gheorgheni are 1.866, Zorilor - 1.589, iar Bună Ziua - 540.

Comenteaza