Harta clădirilor verzi din Cluj

Harta clădirilor verzi din Cluj
Un imobil rezidenţial, o clădire de birouri operaţională încă din 2006, marile centre de afaceri recent demarate şi una dintre vedetele noilor zone de producţie ar putea avea certficare oficială.

Clujul este deocamdată slab reprezentat pe harta verde naţională şi internaţională: are doar două clădiri oficial ecologice în judeţ - fosta unitate Nokia din Jucu şi clădirea Amera Tower de pe Calea Baciului.

Mai mulţi dezvoltatori de proiecte încă în şantier dar şi proprietari de clădiri funcţionale au în curs de pregătire certificarea în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania), potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC). „Clujul este în topul listei în ceea ce priveşte activităţile verzi", constată Steven Borncamp, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi. Totuşi, judeţul are deocamdată doar două clădiri cu certificare oficială în unul dintre sisteme: fosta unitate de producţie Nokia (acum De'Longhi) şi imobilul de birouri Amera Tower, de pe Calea Baciului.

Cluj-Napoca este însă primul oraş care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi. „Clujul este încă la faza de pionierat în ceea ce priveşte clădirile verzi. Bucureştiul are multe exemple. La Cluj există deocamdată clădirea Amera Tower, certificată, există Transylvania College, unitate de învăţământ eficientă energetică, dar urmează ca şi alte imobile care au început demersurile în acest sens să primească certificarea", a menţionat Alexandra Stoica, manager al DAS Engineering, specializată în lucrări de instalaţii, companie membră a RoGBC. Pe o piaţă a birourilor în care concurenţa devine acerbă odată cu livrarea de spaţii în trei noi mari centre de afaceri, proprietarii celor existente îşi eficientizează activitatea.

„Pentru Maestro Business Center demersurile pentru obţinerea unei certificări oficiale de clădire verde sunt în derulare. Clujul are şi un imobil rezidenţial foarte avansat în acest proces: Studium Green Campus (un imobil din cadrul unui ansamblu de blocuri din cartierul Gheorgheni, n. red.). În această clădire aproape toate apartamentele sunt vândute deja, deci beneficiarii direcţi ai acestui demers vor fi chiar locatarii apartamentelor", a menţionat Elena Rastei, consultant în domeniul sustenabilităţii la Ecovision. După ce au preluat fosta unitate ecologică de producţie a Nokia de la Jucu, italienii de la De'Longhi au început recent să ridice o nouă fabrică. „Se fac demersuri pentru ca şi fabrica nouă să aibă certificare LEED", a confirmat Valentin Peter, manager de resurse în cadrul De'Longhi.

Investiţiile iniţiale în utlizarea sistemelor „prietenoase" cu mediul şi a celor care aduc eficienţă energetică se recuperează în timpul exploatării clădirii prin reducerea costurilor de operare, impact redus asupra mediului, dar şi prin atractivitate mai mare pentru utilizatori, spun specialiştii. „O clădire verde înseamnă eficienţă energetică, dar nu doar atât. Pentru a fi verde, un imobil are de îndeplinit multe criterii: trebuie să fie utilizate materiale produse local, iar astfel se ajută şi economia locală, contează accesul la transportul în comun, contează terenul pe care faci construcţia, eşti mai "verde" dacă reutilizezi un spaţiu deja construit", a explicat Dorin Beu, director al filialei Transilvania al RoGBC.

Dezvoltatorii a două dintre cele mai importante centre de afaceri din oraş au anunţat deja intenţia de construire de clădiri certificate. Proiectul The Office (fosta platformă Tricotaje Someşul), unde primele spaţii vor fi livrate în 2014, face demersuri pentru BREEAM. Liberty Technology Park, centru de servicii proiectat pe locul fabricii Libertatea şi care va folosi parţial vechile clădiri, a iniţiat demersuri pentru BREEAM. „Vom utiliza clădirile fostei fabrici de mobilă, în curs de reconversie, iar o parte din spaţiul betonat se transformă în zonă verde, cu spaţii de recreere. Credem că în viitor zona gării va fi transformată", a spus Cristina Irimie, reprezentant al Liberty. Grupul financiar Banca Transilvania, care şi-a finalizat recent centrul de date şi birouri din parcul industrial Tetarom I, a început procedurile de obţinere a LEED. Compania americană Emerson a anunţat că începe demersurile pentru obţinerea certificatelor oficiale de clădiri verzi pentru imobilele de birouri şi producţie din Tetarom II, atât pentru cele deja operaţionale, cât şi pentru noua investiţie, acum în derulare.

Etichete
Comenteaza