Hotelurile și restaurantele, de la venituri de 5 miliarde €, la pierderi de 3 miliarde

Hotelurile și restaurantele, de la venituri de 5 miliarde €, la pierderi de 3 miliarde
Restaurantele din Cluj și-au mutat activitatea pe terase | Foto: Casa Boema

Industria de hoteluri, restaurante și catering (HoReCa) din România va înregistra pierderi de 3 miliarde de euro în 2020, dintre care 1 miliard doar hotelierii, față de încasări de 5 miliarde anul trecut, conform Alianței pentru Turism (APT).

Ajutoarele de stat promise de stat ajung la 130 de milioane de euro sunt insuficiente pentru a compensa pierderi de peste 20 de ori mai mari, iar turismul necesită, pentru a putea continua, un parteneriat cu statul și un ajutor urgent din partea acestuia, susțin reprezentanții APT, potrivit Romanian Hospitality Forum.

“Dincolo de propuneri și promisiuni de ajutor din partea guvernului încă nu s-a întâmplat nimic. Restaurantele sunt închise la interior, ne așteptăm să nu mai poată funcționa nici terasele, de la jumătatea lunii.

Industria hotelieră funcționează acum la sub 10% din capacitate. Ne așteptăm că unii hotelieri să închidă, cel puțin temporar”, a declarat Dragoș Anastasiu, purtător de cuvânt al APT. 70-80% din hoteluri nu au niciun motiv să rămână deschise în următoarele luni, conform APT.

Anastasiu crede că, dacă măsurile de sprijin vor veni anul viitor, va fi prea târziu pentru multe companii și doar o parte dintre cei care azi funcționează vor mai supraviețui.

Comenteaza