Începe facultatea, se scumpesc chiriile apartamentelor din Cluj. Orașul are cele mai costisitoare locuințe din țară

Începe facultatea, se scumpesc chiriile apartamentelor din Cluj. Orașul are cele mai costisitoare locuințe din țară
| Foto: randyjournalism/Pixabay.com

Clujul imobiliar se scumpește pentru studenți înaintea noului an universitar. Orașul are cele mai mari prețuri pentru apartamente din țară, iar Timișoara are cele mai mari creșteri ale prețurilor.

Pe fondul cererii crescute generate de revenirea studenților, prețurile solicitate pentru apartamentele date spre închiriere în marile centre universitare tind, în general, să crească încă din luna iulie, spre deosebire de anii anteriori.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă, datele Imobiliare.ro arată că la finalul lunii august 2022, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10% – singura excepție de la „regulă” fiind reprezentată de locuințele din Cluj-Napoca și locuințele cu trei camere din Brașov.

Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidențiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei. Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu 1 și 2 camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Clujul are chiria cea mai scumpă din România

De menționat este că, pe unele segmente de piață, așteptările proprietarilor se situează, în medie, la același nivel ca anul trecut. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere. La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere.

Începe facultatea, se scumpesc apartamentele la Cluj. Orasul are cele mai scumpe locuințe din țară.

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un ușor decalaj față de perioada pre-pandemică, de -0.3%.

Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, comparativ cu 400 de euro pe lună în august 2021, ceea ce semnifică o creștere procentuală de peste 10%. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, la fel ca în București, consemnăm o depășire (+6%).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile segmentului locuințelor cu trei camere au crescut cu 14.5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, pe acest segment au fost depășite cu aproape 2% prețurile solicitate în 2019.

Unde sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe chirii din Cluj-Napoca?

Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someșeni (6.3 €/mp), Câmpului (6.7 €/mp) și Grigorescu (7.4 €/mp), în vreme ce Mărăști, Horea sau Calea Turzii se numără printre cele mai scumpe zone cu prețuri care depășesc 8 €/mp.

 

Comenteaza