Informaticienii ajung la periferiile Clujului
- Scris de Kristina Restea
- 17 Mar 2014, 20:28
- Economie
- Ascultă știrea
Companiile de tehnologia informaţiei (IT) au ocupat cele mai noi clădiri de birouri din centrul municipiului, dar şi spaţii în clădirile cu suprafeţe de mari dimensiuni din cartiere. Industria informatică se extinde şi în birourile de la periferie.
O companie din IT care s-a instalat încă din 2012 în clădirea Coratim din zona Pieţei 1 Mai s-a mai extins cu un spaţiu de anul trecut, potrivit proprietarilor. În vara anului 2012, Pitech+Plus şi-a inaugurat noul sediu în imobil, la etajul cinci al clădirii Coratim, unde a ocupat aproape 1.000 mp. Societatea şi-a rezervat o suprafaţă similară în clădire, la acelaşi etaj, pentru extinderea planificată. „Compania de IT a preluat şi spaţiul rezervat şi a ajuns acum să ocupe în jur de 2.000 mp. În spaţiul mai nou preluat lucrează încă de anul trecut", a precizat Marius Bejan, asociat în Coratim. Clădirea a ajuns la un grad de ocupare de 80%, dar spaţiul rămas disponibil e în curs de negociere pentru identificarea unui chiriaş, susţin administratorii imobilului.
„Procesul de închiriere a durat mai mult decât am anticipat, pentru că am pregătit spaţiul pentru o companie care urma să se instaleze aici, dar care ulterior a renunţat să mai vină în România, fiindcă a pierdut un contract. Acum mai avem un nivel liber, disponibil pentru închiriere, pentru care suntem în discuţii cu trei potenţiali clienţi, toate companii din IT. Două sunt new-entry-uri la Cluj, una are nevoie de un spaţiu mai mare şi se pregăteşte de relocare. Noi am preferea să dăm întregul spaţiu disponibil unui singur chiriaş, dar să vedem cum se încheie negocierile. Cred că în cel mult o lună vom semna un contract", a completat Bejan. Suprafaţa închiriabilă a clădirii amenajate într-un spaţiu de pe fosta platformă Clujana este de 12.000 mp.
Amplasat tot într-o zonă de la periferia oraşului, imobilul de birouri Amera Tower, lăsat fără ocupanţi după închiderea centrului de servicii al ING, a reajuns la un grad de ocupare de 100%, potrivit proprietarilor. Aici, companiile cu centre de servicii sunt principalii clienţi. Unul dintre cei mai mari chiriaşi ai imobilului de pe Calea Baciului este E.ON, care şi-a inaugurat în ianuarie 2013 un centru pentru furnizare de servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului. Alături de E.ON, care a ajuns să ocupe cinci etaje ale clădirii, un alt chiriaş important este grupul francez de asigurări Groupama, ce a preluat patru etaje pentru un alt centru de servicii. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp suprafaţă utilă închiriabilă. Spaţiile de birouri din Amera au fost scoase pe piaţă la un preţ de 9 euro/mp. Amera a primit în 2012 certificarea LEED Gold de clădire ecologică în 2012, fiind primul astfel de imobil din municipiul Cluj-Napoca.
Cerere mare
Cele mai noi imobile de birouri livrate în oraş sau aflate în curs de amenajare în zona centrală şi în cartiere au ca principali chiriaşi companii din IT: SAP şi Endava în Cluj Business Center (Feleacul), Endava pentru United Business Center (Iulius Group), Garmin în imobilul Platinia (al Drusal, pe Calea Dorobanţilor), Ullink şi IQuest în imobilul Domus (recent ridicat peste ruinele din vecinătatea Pieţei Muzeului).