Informaticienii clujeni vor să elimine facturile pe hârtie din România

Informaticienii clujeni vor să elimine facturile pe hârtie din România

Cluj IT Cluster (CITC) a lansat inițiativa constituirii unei alianțe naționale pentru digitalizarea în cel mai scurt timp a proceselor de emitere, transmisie și prelucrare a facturilor.

Organizația clujeană va pune la dispoziția tuturor instituțiilor din România, în mod gratuit, un sistem informatic prin care acestea să poată primi facturi în formatele specificate de standard. De asemenea, CITC va furniza tuturor furnizorilor de soluții o interfață prin care facturile pot fi trimise instituțiilor și companiilor.

“De joi, 18 aprilie, România se află în infringement, o stare în care țările membre ale Uniunii Europene intră atunci când nu depășesc termenele pentru transpunerea în legislația națională a directivelor comunitare. Pentru adoptarea directivei nr. 55/2014 privind facturarea electronică fiecare stat a avut timp de pregătire pentru a asigura un efect benefic cât mai consistent la nivel național.

Directiva nr. 55/2014 spune că eficiența în operațiunile de facturare se realizează atunci când este utilizat un standard comun acceptat la nivel european prin care factura să circule doar în format electronic și să poată fi procesată automat de către sisteme informatice.

Facturile pe hârtie, chiar și cele trimise ca fișiere PDF pe e-email vor fi înlocuite complet prin transmisia între sisteme informatice a unui format standardizat de date, generând economii financiare și ducând la reducerea fraudelor.

Standardul tehnic european pentru facturare electronică este disponibil din noiembrie 2017. Termenul limită din 18 aprilie 2019 vizează asigurarea faptului că toate instituțiile publice, în particular cele centrale, au posibilitatea de a primi facturi în formatele definite de standard.

Sistemul pe care îl punem la dispoziție acum va putea fi dezvoltat în continuare prin efortul comun al industriei sau înlocuit de un sistem național dezvoltat pe baza unei strategii și a unei arhitecturi care ar fi elaborată în viitor de către instituțiile centrale de resort”, conform conducerii CITC.

Clusterul clujean precizează că o altă miză importantă este reducerea fraudei în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA). “15 miliarde de euro se pierd la nivelul UE prin “inginerii financiare”, precum ar fi mecanisme de fraudare precum cele de tip carusel.

Directiva și standardul permit implementarea la nivel central a sistemelor de raportare în timp real a TVA care să identifice repede eventualele probleme. Astfel de sisteme deja sunt funcționale în Europa, inclusiv în state vecine cu noi, precum Ungaria.

Deși din 18 aprilie statul se află în întârziere față de obligația legală europeană, este posibil, prin conlucrarea industriei software din România, incluzând asociațiile de profil și furnizorii de soluții informatice prin care se emit sau procesează facturi, să se ofere o soluție funcțională de care să putem beneficia cu toții”.

CITC a făcut un apel către toți furnizorii de soluții pentru crearea de facturi, aplicații de contabilitate, sisteme ERP de a constitui o alianță națională prin care să susțină împreună digitalizarea în cel mai scurt timp a proceselor de emitere, transmisie și prelucrare a facturilor.

Asocierea clujeană grupează 65 de membri: companii din IT cu mii de angajaţi şi afaceri de 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii catalizator. Clusterul vizează creşterea competitivităţii sectorului şi a vizibilităţii industriei IT din România, dar şi poziţionarea Clujului ca un puternic hub de inovare digitală în Europa Centrală şi de Est.

Comenteaza