Legea privind split TVA, adoptată de senat. Cui se va aplica
Proiectul Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru" şi 45 „împotrivă".
Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (...) pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:
a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă".
De asemenea, cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunţa la acest mecanism la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura.
Pe de altă parte, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă.
Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată deflacată a TVA beneficiază de două facilităţi. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.
Senatorul PMP, Traian Băsescu, a susţinut, în plenul Senatului, că plata defalcată a TVA nu trebuie să existe în sistemul de taxe indirecte din România. „Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. De exemplu, unul din argumentele Ministerului de Finanţe este diminuarea evaziunii fiscale. Oameni buni, evaziunea fiscală nu o fac firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci o fac firmele despre care nu se ştie nimic".
Băsescu a întrebat Ministerul de Finanţe câte societăţi din România vor intra sub incidenţa split TVA.
„Aveţi un răspuns, aveţi o evaluare? A doua întrebare: câţi dintre cei care vor fi obligaţi să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-şi plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanţe", a spus Traian Băsescu.
Senatorul PNL, Florin Cîţu, a declarat că „ singurul lucru pe care putem să-l facem decent pentru România este să o eliminăm şi să o luăm de la capăt cu altceva mai bun". Cîţu a adăugat că TVA Split încearcă să elimine evaziunea fiscală şi că aceasta nu o fac cei care au cont în bancă şi cont de TVA, ci cei care nu au cont.
Senatorul PSD, Niculae Bădălău a afirmat, în schimb, că această ordonanţă era necesară pentru îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri.
„Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează", a comentat ŞerbanNicolae.
PNL, USR şi UDMR s-au arătat împotriva acestui proiect.
„Este binevenită o îmbunătăţire la Camera Deputaţilor, care trebuie să fie o respingere a Ordonanţei şi de implementare a unor măsuri din partea Ministerului de Finanţe în vederea readucerii la lumină a comerţului ilicit", a declarat Tanczos Barna, senator UDMR.