Libertatea se transformă în Liberty: de la producţie la complex de afaceri

Libertatea se transformă în Liberty: de la producţie la complex de afaceri
Arhitecţii din comisia de urbanism a oraşului au declarat vineri oportună transformarea fostei platforme industriale Libertatea în centru de birouri şi servicii.

Propunerea, conturată după conceptul biroului britanic cu sediu în Bucureşti Chapman Taylor în urma unui concurs lansat de beneficiar, a fost prezentată în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) de biroul local Planwerk.

De la masa de discuţii din şedinţa comisiei de vineri s-a retras arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU, dar şi director Planwerk. Proiectul a fost susţinut de Adrian Borda, asociat Planwerk, care a subliniat că reconversia zonei industriale este în acord cu prevederile noului Plan Urbanistic General (PUG). Menţionăm că Adrian Borda este chiar şef de proiect pentru lucrările de actualizare a PUG Cluj-Napoca. Noul complex va fi realizat după un proiect semnat Chapman Taylor, birou cu sediu în Capitală, selectat drept câştigător în urma unui concurs de concept lansat de dezvoltatori, la care a participat şi Planwerk. Cu toate că româno-britanicii au câştigat concursul, la documentaţia necesară obţinerii de avize va colabora şi biroul local Planwerk, au decis reprezentanţii Fribourg, dezvoltatorul proiectului.

Fosta unitate de producţie, amplasată pe un teren de 4,5 ha în zona gării, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din IT, cercetare - inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical, au anunţat anul trecut noii proprietari. Proiectul, botezat Liberty Center Technological Park, include spaţii pentru birouri, dar şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, o clinică medicală şi spaţii verzi. Deocamdată, proiectul a ajuns la stadiul solicitării avizului de oportunitate în vederea întocmirii Planului Urbanistic Zonal.

„Pe teren există construcţii şi o clădire industrială din anii '50 de foarte bună calitate, cu faţadă din cărămidă aparentă, care va fi reabilitată şi folosită ca element de patrimoniu industrial. Există de asemenea nişte hale masive, în cazul cărora se propune păstrarea structurii şi restructurarea spaţiilor. Celelalte clădiri vor fi demolate. De fapt, au şi fost demolate, în baza unei autorizaţii existente. Etapa I a proiectului prevede reabilitarea clădirilor existente, iar în cea de-a doua fază se vor realiza construcţiile noi", a explicat Adrian Borda. Noul complex care ia locul fostei unităţi de producţie va include spaţii de birouri, administrative, medicale, comerţ, servicii de alimentaţie publică, dar şi o axă pietonală.

Primarul Emil Boc, care în cei apoximativ cinci ani de mandat ca edil al oraşului a lansat un singur concurs de arhitectură pentru un spaţiu public (Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor), s-a declarat la şedinţa de ieri entuziasmat de faptul că o companie privată şi-a ales proiectanţii în urma unei competiţii internaţionale. „Startul acestui proiect este încurajator. Şi alţii ar trebui să facă la fel", a spus primarul. „Libertatea face parte din categoria unităţilor industriale unde schimbarea de destinaţie este acceptată, e aproape de ceea ce reglementează noul PUG", a precizat Borda, reprezentant al dezvoltatorului în şedinţa de ieri şi şef de proiect PUG. Arhitectul Mihaela Agachi a recomandat amenajarea zonei pârâului Nadăş cu caracter public. „Soluţia este cea a unei firme britanice, care a propus ce vedeţi aici, dar la faza de PUZ se pot aduce ameliorări", a răspuns Borda. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru CTATU, a amintit că fosta platformă Libertatea se învecinează cu o altă unitate de producţie „de o valoare excepţională", Remarul, care ar merita la rândul său o discuţie privind punerea sa în valoare, posibil chiar printr-un dialog cu administraţia locală. În final, membrii CTATU s-au declarat de acord cu oportunitatea reconversiei Libertatea şi a întocmirii PUZ.

Libertatea < Cipru > Liberty

Începerea lucrărilor de construcţie este programată pentru primăvara anului viitor. Etapa I a lucrările de reconversie, care se va întinde pe un an, vizează amenajarea de spaţii de 7.000 mp pentru birouri, dar şi amenajarea de zone publice şi presupune o investiţie estimată la 8 milioane de euro, conform planurilor prezentate o dată cu anunţarea conceptului. Complexul va ajunge, cu celelalte faze, la clădiri ce vor totaliza în jur de 35.000 mp de spaţii. Societatea Libertatea este deţinută de anul trecut de subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, fost director general adjunct al companiei Rompetrol. Fribourg Development, subsidiară deţinută de Fondul Privat de Investiţii Fribourg Investments, deţine 90% din societatea Libertatea.

 

Comenteaza