Liberty Park Cluj, în topul celor mai spectaculoase proiecte de regenerare urbană

Liberty Park Cluj, în topul celor mai spectaculoase proiecte de regenerare urbană
Proiectul clujean din zona gării a fost dezvoltat în perimetrul fostei fabrici de mobilă
Liberty Park Cluj, în topul celor mai spectaculoase proiecte de regenerare urbană
Liberty Park Cluj, în topul celor mai spectaculoase proiecte de regenerare urbană
Liberty Park Cluj, în topul celor mai spectaculoase proiecte de regenerare urbană

Proiectul dezvoltat pe terenul fostei fabrici de mobilă Libertatea este considerat drept unul dintre cele mai importante de regenerare urbană din România.

Compania de intermediere imobiliară JLL a inventariat cele mai importante proiecte de regenerare urbană pe proprietăți neexploatate de mai mulți ani. Liberty Technology Park a fost dezvoltat pe 4,5 ha de teren de investitorul Fribourg Development și reprezintă primul parc tehnologic din România. Acesta include cinci corpuri de clădiri, totalizând 17.000 mp de spații de birouri din clasa A (și va ajunge până la opt clădiri), amenajări pentru conferințe si evenimente, locuri de parcare, spații verzi întinse, amenajări pentru sport, restaurant și cafenea.

Uzina Tractorul Brașov a fost una din cele mai importante uzine europene de profil în timpul perioadei comuniste. În 1925, proprietatea era o fabrică de avioane, fiind vândută în 2007. Câteva dintre clădirile vechi au fost demolate, iar terenul a fost redezvoltat pentru a include centrul comercial Coresi, blocuri de locuințe, parcul de afaceri Coresi, cuprinzând atât clădiri noi, cât și clădiri vechi convertite sau renovate. Proiectul va include  un hotel de 4*, care va oferi 125 de camere și care va fi operat de un partener local, Kromwell. O parcelă de teren a fost donată Primăriei Brașov pentru construirea unei școli.

Proiectul ISHO este dezvoltat pe locul fostei fabrici de textile ILSA din Timișoara. Aceasta a fost înființată în 1905, a fost naționalizată în 1948 și recondiționată în 1970-1975. În perioada comunistă, era una dintre cele mai mari fabrici din oraș. ISHO va include 7.500 mp de zone verzi, clădiri de birouri de 50.000 mp, clădiri rezidențiale cu până la 1.200 de apartamente și un hotel de 5* cu o capacitate de 160 de camere (Radisson Blu) și 2.000 de locuri de parcare. Întregul proiect e estimat să fie lansat pe piață în 2020.

Unul dintre proiectele de acest gen în care JLL a fost recent implicată include fosta platformă industrială Rulmentul Brașov.  JLL a fost angajată de Banca Mondială pentru a analiza oportunitatea unei dezvoltări imobiliare a terenulului deținut și administrat de Primaria Brașov pe fosta platformă industrială Rulmentul. Este vorba de un teren în suprafață de 31,3 ha, parte proprietatea municipiului Braşov, parte proprietatea statului, dar în administrarea primăriei.

Hala Traian a fost una din cele mai importante piețe din București. Ea a fost construită în 1896 și proiectată de arhitectul italian Giulio Magni, după modelul unei hale de piață pariziene. Aceasta este un monument istoric. Inițial utilizată ca o piață de pește și carne, ea găzduiește în prezent un supermarket. 

Autoritățile locale sunt din ce în ce mai interesate în realizarea de proiecte de regenerare urbană pe terenuri pe care le au în proprietate și care din diverse motive sunt neexploatate de mulți ani, conform JLL.

“Vedem interes mai ales din partea primăriilor din marile orașe București, Brașov, Constanța de a indentifica cele mai bune soluții pentru valorificarea acestor proprietăți, care oferă potențial de dezvoltare pe sute de hectare. Regenerarea acestor zone va atrage pe de o parte creșterea valorii de piață a proprietății respective și va aduce comunității din care fac parte o serie de avantaje economice și sociale”.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar, cu venituri anuale de 6,7 miliarde de dolari. Ea activează în 80 de țări și înglobează 80.000 de angajați.

Proiecte importante din Europa     

Complex Manufaktura – Lodz, Polonia (695.000 locuitori). A fost construit pe terenul fostei celei mai mari fabrici de textile din oraș. Situl de 27 ha este asemănător cu situl din Brasov, complexul fiind construit pe terenul fostei celei mai mari fabrici de textile din oraș. În prezent include muzee (Muzeul de Artă din Lódz, Muzeul Fabricii, Muzeul Orașului Lodz), un centru comercial și un centru de recreere. Întregul complex are 270.000 mp. Suprafața întregului centru include clădiri monumentale renovate și o piață spațioasă. Piața cuprinde un patinoar în perioada sezonului de iarnă și o plajă spațioasă în perioada verii. Există o fântână care are peste 275 m lungime (cea mai lungă din Europa).

Battersea Power Station – Londra, Marea Britanie (8 milioane locuitori). Amplasamentul include o zonă rezidențială, un hotel de 160 de camere, spații de vânzare cu amănuntul, restaurante și amenajări pentru petrecerea timpului liber, un centru medical și un incubator de afaceri flexibil de 1.200 mp pentru antreprenorii locali. Battersea este o centrală pe cărbune dezafectată. Întregul proiect acoperă 17 ha și va include construcția următoarelor: 4.000 de locuințe noi, dintre care 500 accesibile; restaurarea centralei electrice; construirea unei noi stații de metrou (finalizare 2020); 230.000 mp de spații de birouri și comerciale; bibliotecă; un centru medical; facilități de îngrijire a copiilor.

Fostele depozite de secol XIX – Budapesta, Ungaria (1,7 milioane locuitori). Centrul Comercial şi Cultural Balna (balena) a fost construit deasupra a două depozite situate pe malul fluviului Dunărea. O nouă construcție din sticlă, sub forma unei balene a fost ridicată între cele două clădiri din cărămidă, integrate în proiect. Procesul de construire a început inițial sub forma unui parteneriat public-privat, dar mai târziu a fost preluat integral de primărie. Proiectul ocupă o parcelă de 1,5 ha şi totalizează o suprafață construită de 13.000 mp. Acesta găzduiește un centru comercial, cultural, de divertisment și de servicii, inclusiv o galerie de artă cu un spațiu de expoziții de 760 mp, baruri și cafenele,  furnizori de servicii.

Comenteaza