Litoralul amenzilor. Magazine sancționate cu peste 2 milioane de lei în ultima lună

Litoralul amenzilor. Magazine sancționate cu peste 2 milioane de lei în ultima lună

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi în valoare de 2,126 milioane de lei în unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică de la Litoral, în urma controalelor efectuate în perioada 27 iunie - 24 iulie 2022.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în ultima lună au fost verificate 851 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică.

În urma controalelor, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

De asemenea a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 534,16 kilograme de produse alimentare (peşte, carne, produse din carne, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.

În urma acestor controale, s-au constatat deficienţe cu privire la: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră; comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022" activează pe întreg litoralul Mării Negre, efectuând acţiuni de control oficial în unităţile de alimentaţie publică şi în cele de vânzare cu amănuntul. Sunt monitorizaţi şi consiliaţi agenţii economici care organizează festivaluri, târguri şi expoziţii, iar o atenţie deosebită se acordă taberelor şi unităţilor de alimentaţie publică, unde servesc masa grupuri organizate de copii, se precizează în comunicat.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call - Center-ului instituţiei: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Comenteaza