Mai multe tranzacții imobiliare la Cluj în primele patru luni din 2024. Cât costă metrul pătrat

Mai multe tranzacții imobiliare la Cluj în primele patru luni din 2024. Cât costă metrul pătrat

Numărul tranzacțiilor imobiliare din județul Cluj au crescut în aprilie 2024 cu 32% față de aceeși lună din 2023.

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna aprilie a anului trecut. Astfel, la nivel național, prețul mediu solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a ajuns la 1.904 euro/metru pătrat, arată datele unei platforme imobiliare potrivit unui comunicat. Totodată, în România a crescut și numărul total al tranzacțiilor de unități individuale realizate în aprilie 2024, comparativ cu anul trecut.

Mii de tranzacții imobiliare la Cluj în primele 4 luni din 2024

În luna aprilie a anului curent, numărul de tranzacții imobiliare realizate la nivel național a crescut cu aproape 50% comparativ cu luna similară a anului trecut, la peste 15.000 de tranzacții și depășește, totodată, nivelul din ultimii trei ani.

Conform sursei citate, toate marile județe ale țării au înregistrat creșteri puternice, iar printre acestea se numără Brașov (+22%, peste 800 de tranzacții), Cluj (+32%, peste 800 de tranzacții) sau Timiș (+32%, aproape 900 de tranzacții).

Dintre principalele județe ale țării, cele mai mari creșteri au fost raportate în Iași, acolo unde numărul tranzacțiilor aproape s-a dublat (+92%, 730 tranzacții). 

În primele patru luni ale anului 2024, pe piața imobiliară din România au avut loc aproape 54.000 de tranzacții, în creștere cu 26% comparativ cu perioada ianuarie - aprilie 2023.

Au fost înregistrate creșteri și în alte județe mari ale țării precum Cluj (+21%, peste 3000 de tranzacții) sau Timiș (+26%, peste 3400 de tranzacții), în timp ce în Brașov numărul de tranzacții a rămas relativ constant (-0,5%, aproape 2900 de tranzacții).

Cât costă apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca

Dacă ne referim la costul locuințelor din marile orașe din România, în Cluj-Napoca, Constanța și Craiova regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferență de +1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt mai scumpe.

În luna aprilie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.680 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.691 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat comparativ cu aprilie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.666 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

„Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023. Mai mult decât atât, timpul mediu de tranzacționare s-a redus cu 49%, reflectând o eficiență sporită în procesul de finalizare a tranzacțiilor. Totodată, tranzacțiile au înregistrat o creștere cu 50% față de anul precedent, depășind chiar și nivelul din ultimii trei ani. Aceste semnale puternice de revigorare a pieței imobiliare sugerează un interes crescut din partea investitorilor și a cumpărătorilor și indică o tendință de creștere semnificativă a prețurilor, în contrast cu creșterile modeste înregistrate în 2023”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Comenteaza