Majoritatea firmelor din România vor acorda prime de Crăciun și Revelion. Cât primesc angajații
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Dec 2024, 16:20
- Economie
- Ascultă știrea
Majoritatea angajațiilor din România vor primi beneficii din partea firmelor unde lucrează, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
76% dintre angajatorii participanţi la un sondaj derulat de eJobs şi Up România au declarat că au pregătit beneficii de Crăciun pentru angajaţi, pe care le vor acorda în luna decembrie, în timp ce 16% nu au avut buget alocat acestui scop, iar pentru 8% încă nu a fost luată decizia finală.
Banii, beneficiul cel mai primit de sărbărtori
Potrivit unui comunicat, cele mai multe companii îşi vor direcţiona fondurile pentru beneficiile de sărbători către primele în bani (beneficiu menţionat de 79% dintre respondenţi), 40,7% vor face petrecere cu echipa, 33,3% oferă tichete cadou, 28,4% coşuri cu produse specifice de sărbători, 18,5% zile libere suplimentare şi 2,5% tichete de vacanţă.
„Beneficiile de Crăciun, poate mai mult decât cele de Paşte, au devenit un obicei pe care angajatorii încearcă să îl păstreze chiar şi în anii mai dificili din punct de vedere economic. Au întotdeauna un efect motivator asupra angajaţilor şi marchează într-un mod pozitiv încheierea unui an de muncă. Ce vedem, în schimb, este o dinamică între tipurile de stimulente pe care le oferă. Cu toate că primele în bani rămân principalul beneficiu oferit, vedem, de la an la an, mişcări de poziţii între celelalte. Spre exemplu, anul acesta sunt mai des menţionate decât în anii trecuţi petrecerile cu echipa, tichetele cadou sau zilele libere suplimentare", a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, platformă de recrutare online din România, citată în comunicat.
Cât primesc angajații de Crăciun și Revelion
În ceea ce priveşte valoarea pachetului oferit, 28% dintre angajatorii participanţi la sondaj au declarat că au la dispoziţie un buget cuprins între 200 şi 400 de lei, 22% între 400 şi 600 de lei şi tot la fel de mulţi peste 1.000 de lei. Câte 7% dintre angajatori vor aloca sume cuprinse între 600 şi 800 de lei, respectiv între 800 şi 1.000 de lei, şi 6% au un buget cuprins între 100 şi 200 de lei.
„Comparativ cu anii trecuţi, vedem o creştere a sumelor alocate pentru cadourile de Crăciun. O parte dintre aceste creşteri a mers către primele în bani, iar o altă parte către beneficiile de tipul tichetelor cadou, pe care le regăsim în număr tot mai mare, de la un an la altul, în componenţa pachetelor acordate la final de an", a afirmat Loredana Vătăvoiu, Marketing&Communication Director în cadrul Up România.
La nivel general, 62% dintre angajatori au răspuns că valoarea pachetelor de beneficii pe care le oferă anul acesta a rămas la fel ca anul trecut. 26% au bugete mai mari şi doar 5% au alocat mai puţine fonduri. Întrebaţi cu cât a crescut valoarea beneficiilor de sărbători, 4 din 10 angajatori au menţionat o majorare cuprinsă între 10% şi 20% a bugetelor, 3 din 10 - peste 20% şi la fel de mulţi maximum 10%.
În ceea ce-i priveşte pe angajaţi, dacă ar fi puşi să aleagă ce beneficii de Crăciun să primească, prima lor opţiune ar fi primele în bani, menţionate de 90% dintre respondenţi. Următoarele pe listă sunt zilele libere suplimentare, tichetele cadou, tichetele de vacanţă şi coşurile cu produse de sezon. 59% dintre participanţii la sondaj spun că au primit şi anul trecut beneficii de Crăciun şi că, în mare parte, angajatorii au fost atenţi la dorinţele lor. Astfel, cei mai mulţi au primit bonusuri în bani, tichete cadou, petreceri cu echipa, coşuri cu produse de sărbători, dar şi tichete de vacanţă. 9 din 10 angajaţi cheltuiesc primele în bani şi tichetele cadou în hyper şi supermarketuri, 38,6% în magazinele online, 21,5% fac cumpărături direct de la producători, iar 11% merg la târguri cu specific de Crăciun.
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie pe un eşantion de 387 de respondenţi din rândul angajatorilor şi 3.195 de respondenţi din rândul angajaţilor.