Milionari din Cluj și Sălaj se reunesc într-un business cu deșeuri
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Sep 2019, 13:28
- Economie
- Ascultă știrea
Omul de afaceri clujean Dorel Goia îl cooptează pe președintele societății de reciclare Rematinvest, Liviu Ciupe, în administrația TeraPlast. În primăvară, Goia intra pe această piață prin proiectul unui reciclator de PVC de 5 milioane de euro, cel mai mare din România.
“Conform hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, actuala componență a Consiliului de Administraţie este formată din Dorel Goia, Răzvan Ștefan Lefter, Magda Eugenia Palfi, Alexandru Stânean şi Liviu Ciupe”, a transmis Bursei de Valori București conducerea TeraPlast.
Ciupe coordonează societatea specializată în recuperarea materialelor reciclabile sortate Rematinvest Cluj, cu afaceri de 290 de milioane de lei, un profit net de 13,5 milioane și 214 angajați anul trecut. El deține 50% din business, cealaltă jumătate fiind controlată de compania Scholz Recycling, din orașul german Essingen, conform platformei financiare Termene.ro.
Omul de afaceri cu domiciliul în Zalău este implicat în societățile Paziv, Gamma Steel, Dedal AS, Remat, iar prin Rematinvest, la Recomet, Anda Imobiliare, Refcom sau Colina Construct, având sedii în județele Sălaj și Cluj.
GrupulTeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc, a înființat societatea sa specializată în reciclare, TeraPlast Recycling (TPR), în urma desprinderii din compania mamă a acestei linii de business.
„În Europa, piața deșeurilor de PVC rigid reciclat în 2018 a fost de 480.000 de tone, în contextul în care maximum 20% se reciclează. Asta înseamnă că 2 milioane de tone, adică 2 miliarde kg, au rămas în natură. TPR este răspunsul la o necesitate la nivel european și o cale prin care România face pași importanți în domeniu” a declarat Dorel Goia, președintele TeraPlast.
Deșeurile sunt procesate folosind tehnologii și facilități avansate de reciclare. Materialul reciclabil provine din producția proprie și din achiziții (Olanda, Danemarca, Italia, România). Grupul este structurat pe șase linii de business: instalații, profile de tâmplărie, granule, panouri termoizolante, ferestre & uși și țiglă metalică.
VEZI Antreprenorul Dorel Goia construiește un reciclator de 5 milioane de euro
Cea mai mare companie din grup, TeraPlast, a înregistrat anul trecut afaceri de 301 milioane de lei și un profit de 30 de milioane, cu 401 angajați. Cel mai mare acţionar este Dorel Goia. O altă companie din domeniul construcțiilor la care businessman-ul este acționar e ACI Cluj.
Acesta era cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. El mai controlează La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a cumpărat anul trecut clădirea Maestro, construită de oamenii de afaceri Dorel Goia și Horia Ciorcilă.