Multimilionarul Jerry Kennelly, la Cluj: „Mai întâi salariaţi, apoi antreprenori”

Multimilionarul Jerry Kennelly, la Cluj: „Mai întâi salariaţi, apoi antreprenori”
Şefii unor companii globale cu afaceri de câteva miliarde de euro precum Bosch, NTT şi Riverbed au stat la aceeaşi masă la Cluj. Ţinta acestora: tinerii talentaţi cu idei geniale care pot invada piaţa mondială.

„Nu spun că nu e bine să gândeşti antreprenorial, dar mai bine prima dată să lucrezi într-o companie cât mare pentru a te disciplina, pentru a lua un salariu şi apoi să acumulezi un anumit venit care să îţi permită să debutezi într-o afacere. Şi de acolo încolo este greu: să permiţi intrarea unui investitor care să îţi asigure un capital de dezvoltare sau să mergi pe cont propriu şi să iei credit de la bancă?
 
Este o piaţă globală, una foarte mare, iar voi aveţi şanse foarte bune. Noi suntem în permanentă căutare de oameni talentaţi, care să lucreze la produse inovative şi pe care sperăm să îi găsim aici, la Cluj. Dacă se integrează în viziunea, în strategia noastră, îi primim. Nu avem nu numai informaticieni, ci şi ingineri, personal de vânzări, consultanţi în domeniile financiar sau juridic. Eu sunt ca un primar de mic oraş, încerc să gestionez foarte bine un conglomerat de câteva mii de oameni din diverse părţi ale lumii”,
le-a transmis întreprinzătorilor clujeni Jerry Kennelly, cofondator al companiei Riverbed Technology. 
 
Acesta spune că nu întotdeauna brandul sau tradiţia înseamnă şi eficienţă. „În decurs de 10 ani ne-am depăşit toţi competitorii. Cisco Systems este fondată în 1984, avea 67.000 de angajaţi şi afaceri anuale de 478 de milioane de dolari, Riverbed, creată în 2002, avea în 2015 afaceri de 1 miliard de dolari, cu 2.600 de angajaţi”, remarcă omul de afaceri american.  

Bătaie pe specialişti la Cluj
 
Concernul japonez NTT a preluat EBS Cluj, iar prin aceasta ţinteşte la expansiunea nu doar în România, ci şi în această parte a Europei. "Am ajuns la 1.500 de angajaţi în România, Clujul a reprezentat o mare oportunitate. Vrem să creăm aici un centru strategic de inovare în robotică şi în inteligenţa artificială, oricine are o idee bună în aceste direcţii este bine primit la noi, fie ca angajat, fie ca partener. Facem parte dintr-un grup japonez, deci suntem dedicaţi inovării. Strategia este una de creştere, însă compania din România are autonomie organizatorică faţă de grupul mamă”, spune Patrizio Mapelli, CEO al NTT Data – EMEA. 
 
Germanii vânează nu numai informaticienii talentaţi, ci şi inginerii care să îi permită să dezvolte la Cluj conceptul de maşină autonomă. „Am găsim acest diamant numit resursă umană aici, la Cluj, va fi un centru strategic pentru noi în această parte a Europei. Avem nevoie nu numai IT-işti, ci şi de specialişti în mecatronică, robotică, electronică pe care îi găsim la universităţile din Cluj. Am ridicat la Jucu prima fabrică, acum suntem în plin proces de creare a celei de-a doua unităţi de producţie, care va fi dotată cu o mulţime de roboţi.

Sunt tot mai multe fabrici auto: la Cluj, Piteşti, Braşov, Sibiu, Timişoara, Blaj. Şi noi avem fabrici peste tot, în România, în China, în Mexic, chiar şi în Germania. Totodată, prezenţa noastră constituie o oportunitate pentru afacerile incipiente, dar şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii focalizate pe domeniul auto”, spune Konrad Kaschek, CEO al Bosch România. 
 
Invitați de la Amazon, SAP, Nvidia, Allianz Ventures, MIT sau Financial Times sunt prezenţi, în perioada 17-20 mai, la Techsylvania Cluj, unul dintre cele mai evenimente de tehnologie din Estul Europei, cu 1.500 de participanţi. Acesta este format dintr-o conferință cu vorbitori de la companii de prestigiu la nivel global, un maraton de programare de 24 de ore și Startup Avalanche, o competiție pentru companii aflate la început de drum.

Scopul evenimentului este de a deveni un liant între comunitățile locale și cele mai noi tehnologii și de a crea oportunități de interacţiune cu cei mai influenți oameni din IT. 35 dintre invitaţii care au participat la acest eveniment deţin companii de 4,3 miliarde de dolari, iar suma fondurilor investite depășește 6,3 miliarde.  
 
Chemaţi să investească în Asia
 
Krating Ponpool, de la 500 Startups, a îndemnat antreprenorii clujeni să se îndrepte către continentul asiatic, prin găsirea de parteneri locali care să le faciliteze intrarea pe această piaţă. „Asia, China în special este cea mai bună piaţă pentru tehnologie. Europa și SUA îmbătrânesc. Actualele generaţii vor fi viitori consumatori ai acestor produse. În zona asiatică sunt 1,5 miliarde tineri consumatori, de 15-35 ani, 450 de milioane de utilizatori Facebook, potenţiali doritori de asemenea servicii. În China am vrut să plătesc cash și am fost privit ca un idiot. În China e viitorul, nu în Silicon Valley. De ce să faci 1 milion de dolari în SUA când poţi să faci 1 miliard în Asia? Metropole precum Beijing, Shanghai, Hong-Kong, Mumbai, Bangalore au o piață enormă. Amazon a investit 2 miliarde de dolari în India, iar acum vrea să intre în Asia de Sud-Est”. 
 
RIVERBED
 
Compania IT de optimizare WAN (wide area networks) a fost înfiinţată în 2002 în California de Jerry Kennelly (actual CEO) şi Steve McCanne (actual CTO), sub denumirea Next Big Thing. Din 2006 a fost cotată la Bursa Nasdaq, iar în 2014 fondul de investiţii Elliott Management Corporation i-a făcut o ofertă de preluare de 3,3 miliarde de dolari. În 2014 Riverbed a fost cumpărată de fondurile de investiţii Thoma Bravo şi Teacher’s Private Capital, cu 3,6 miliarde de dolari. Printre firmele intrate în componenţa Riverbed de-a lungul timpului s-au numărat Mazu Networks, CACE Technologies, Global Protocols, Zeus Technology, Expand Networks sau OPNET Technologies. Afacerile companiei din San Francisco se ridicau la 1 miliarde de dolari în 2013.  
 
NTT
 
Concernul subordonat statului japonez NTT are 120.000 de angajaţi şi afaceri anuale de 14,6 miliarde de dolari în 2016. EBS România Cluj-Napoca a fost preluată de grupul NTT , numele companiei fiind schimbat anul trecut. Din 2013, EBS este parte a grupului Nippon Telegraph and Telephone Corporation. Aceasta îşi va dubla până în 2020 cifra de afaceri, la 100 de milioane de euro, şi numărul de angajaţi, la 3.500 de oameni, inclusiv prin înfiinţarea de subsidiare în ţările vecine. NTT Data este lider furnizor de servicii IT cu sediul central la Tokyo și filiale în 40 de țări. 
 
BOSCH
 
Compania germană a fost înfiinţată la Stuttgart în 1886 de către omul de afaceri Robert Bosch. Grupul cuprinde Robert Bosch GmbH şi 300 de filiale şi companii regionale în 60 de ţări. Capitalul social este deţinut 92% de Fundaţia Robert Bosch. Grupul activează în industriile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii. Afacerile concernului s-au ridicat la 48,9 miliarde de euro în 2014, grupul având 290.000 de angajaţi. Bosch şi-a extins activitatea de producție în România prin introducerea de noi proiecte în domeniul soluţii de mobilitate, la Jucu și la Blaj. La Cluj produce unități electronice de control pentru asistenţă la condus, componente şi sisteme pentru siguranţa auto, sisteme pentru managementul consumului de energie. 

Comenteaza