Muncitorii din Moldova se mută la Cluj cu familii cu tot
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Ian 2020, 09:49
- Economie
- Ascultă știrea
Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea sunt cele trei orașe din vestul României în care muncitorii preferă să se relocheze cu familiile lor, relevă agenția de plasare a forței de muncă GI Group.
Relocarea angajaților din zonele cu șomaj mare către cele cu unități de producție pare soluția ideală pentru întâlnirea cererei cu ofertă pe piață forței de muncă, potrivit Wall Street. De multe ori neseriozitatea muncitorilor încurcă socotelile angajatorilor, ce rămân în decurs de o lună cu mai puțin de jumătate dintre salariații noi.
Din 2014, GI Group a lansat primul proiect de relocare în România și plasează muncitori în locuri de muncă temporare și permanente, ajungând să angajeze mii de persoane anual pentru companii din automotive, electronice, comerț și domenii care necesită personal calificat.
"În ultimii ani am făcut relocare națională: din est, sud, sud-est, am mutat oameni în zonă de vest, mai ales pentru construcții, auto și logistică. Din păcate, calitatea oamenilor scade foarte mult, adică și pe relocare națională este tot mai greu să găsești candidații potriviți pentru aceste industrii", a declarat Cristian Huzău, country manager în cadrul GI Group.
“Dacă din Moldova mut în Transilvania 100 de persoane, după o lună nici jumătate dintre ei nu mai vin la muncă. Angajatorii se țin de promisiuni și le oferă angajaților beneficiile promise la angajare, însă o problemă ar fi că muncitorii nu sunt obișnuiți să respecte programul de muncă.
Ce li se promite li se dă, însă ei nu înțeleg că opt ore sunt opt ore de muncă. Strictețea din multinaționale îi lovește. Ei sunt dintre oamenii care din opt ore munceau șase și le este dificil în condițiile din multinaționale".
O categorie de angajați o reprezintă muncitorii care se relochează și se integrează. Ei rămân pe termen lung și chiar se mută. "Ei vin cu familiile și rămân în companiile în care inițial sunt angajați în regim temporar. Cumva stau pe muncă temporară 6-12 luni, apoi încă trei luni pentru a se acomoda în chirie, după care sunt absorbiți de piață", a explicat Huzău.
Cealaltă categorie este dată de cei care nu se mai pot integra în piața muncii și pleacă imediat de la un loc de muncă. "Nu se înțeleg cu șefii de tură, nu se pot acomoda cu programul, nu rezistă. Fluctuația este mai mare decât cu personalul local, angajatorii apelează însă la relocare, chiar dacă costurile sunt cu 60-70% mai mare decât cu un local, pentru că nu au oameni", a adăugat oficialul GI Group.
Statisticile naționale arată că în județele din nordul și vest rata șomajului este de 1-2%. În județul Cluj rata șomajului este de 1,2%, în Timiș de 0,7%, iar în Bihor, de -1,4%, potrivit datelor Comisiei de Prognoză. În aceste condiții, organizațiile au început să se orienteze către importul de angajați din afara Uniunii Europene.