Noi zile libere pentru angajați. Modificări în Codul Muncii

Noi zile libere pentru angajați. Modificări în Codul Muncii
| Foto: https://www.marnys.ro/

Potrivit noilor modificări ale Codului Muncii, care au intrat în vigoare din data de 22 octombrie, salariații au dreptul să lipsească până la 10 zile, în cazul unor urgențe în familie.

Salariații vor avea noi drepturi, precum zile de concediu în plus pentru diverse situații speciale sau dreptul de a absenta până la 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, conform noilor modificări ale Codului Muncii, care au intrat în vigoare din 22 octombrie.

Angajații vor avea noi drepturi, între care dreptul de a lipsi de la muncă, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului". În cazul urgențelor în familie, salariații au posibilitatea să solicite 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, însă acestea pot fi acordate doar dacă angajatorul este informat înainte de a lipsi de la serviciu.

Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii. Zilele libere pentru urgențele în familie sunt considerate perioade de activitate prestată, fără a fi afectat concediul de odihnă anual.

O altă prevedere din Codul Muncii modificat arată că angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Nici această perioadă nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.

Condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii, iar pentru neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile, angajatorul poate fi sancţionat cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Lista integrală cu modificările aduse Codului Muncii și Codului Administrativ. 

Comenteaza