Noi zile libere pentru români, prevăzute în Codul Muncii

Noi zile libere pentru români, prevăzute în Codul Muncii

Românii vor putea beneficia de noi zile libere anul viitor, în baza unei modificări a Codului Muncii.

Este vorba despre Legea 283/2022 care a modificat Codul Muncii din 22 octombrie și a adus mai multe beneficii. Ce zile libere își vor putea lua românii și în ce condiții, aflați în rândurile următoare.

Potrivit noii legi care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii octombrie, românii vor putea beneficia de 10 noi drepturi ce vor fi aplicate începând de anul viitor. De asemenea, primele două drepturi vin la pachet cu zile libere. Iată despre ce este vorba:

Noua lege oferă zile libere pentru urgențele familiale, ce pot fi luate în limita a 10 zile lucrătoare într-un an. Zilele sunt plătite, însă trebuie să fie recuperate de către salariat. Pentru a fi acordate, salariatul trebuie să informeze angajatorul despre lipa de la locul de muncă. De asemenea, aceste zile nu vor afecta umărul total de zile de concediu de odihnă.

În acest caz, salariatul poate cere un concediu de îngrijire a unui membru din familia salariatului respectiv, având o limită de 5 zile lucrătoare pe an. Pentru acest tip de concediu nu este prevăzută nicio perioadă minimă de vechime în firmă.

Informarea prealabilă, documentul pe care un viitor salariat ar trebui să îl primească sau salariatul al cărui un contract de muncă se modifică, trebuie să cuprindă mai multe detalii față de CIM-ul pe care urmează să îl semneze. Mai exact, totul se face mult mai transparent.

CIM reprezintă contractul individual de muncă. Potrivit noilor legi, salariatul poate avea acces la mai multe informații despre activitatea sa prevăzută de CIM, potrivit playtech.ro.

Comenteaza