O bancă controlată de Rusia pierde teren. I-a fost retras rating-ul

O bancă controlată de Rusia pierde teren. I-a fost retras rating-ul
| Foto: Shashank457 - commons.wikimedia.org

Agenţia de rating Fitch Ratings a retras ratingul de credit al Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), cea la care Rusia are control majoritar şi care în prezent are o emisiune de obligaţiuni de 500 mil. lei la Bursa de Valori Bucureşti.
 

„Banca Internaţională de Investiţii informează prin prezenta deţinătorii de obligaţiuni asupra faptului că, la data de 20 mai 2022, agenţia de rating Fitch Ratings a anunţat retragerea rating-ului atribuit Băncii Internaţionale de Investiţii“, transmite instituţia într-un raport publicat la BVB.

La finele lunii martie Fitch Ratings a modificat ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a băncii de la nivelul „BBB“ la nivelul „BB-“, cu perspectivă negativă şi, totodată, rating-ul aferent datoriei pe termen scurt a fost modificat de la F2 la B.

Recent, şi agenţia de evaluare financiară S&P a modificat perspec­tiva de rating pentru Banca Internaţională de Investiţii de la stabil la negativ, dar a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.

În lumina recentelor evenimente din Ucraina, Ministerul Finanţelor a realizat un proiect de lege prin care a mandatat guvernul să facă demer­surile necesare pentru ieşirea din acţionariatului IIB. Prin denunţarea acordului interguvernamental de înfiinţare a băncii semnat la Moscova în 1970, se urmăreşte coordonarea cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria pentru ieşirea simultană din acţionariat.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, patru – NN Pensii, Vital, BCR Pensii şi BRD Pensii – aveau în septembrie 2021 plasamente în obligaţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, de aproximativ 784 mil. lei.

Banca Internaţională de Investiţii a raportat pentru 2021 profit net de 7,9 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de acelaşi indicator din 2020, evoluţie înfluenţată în principal de creşterea venitului din activităţile de bază.

În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Cel mai mare acţionar este Rusia, cu 47% din acţiuni, iar România, care ar urma să se retragă din acţionariat, are 6,14%.

Comenteaza