Foto O delicatesă culinară din judeţul Cluj, pe GPS-ul produselor românești protejate în UE

Este vorba despre "Salinatele de Turda", prezentate recent pe GPS-ul culinar al produselor românești protejate în Uniunea Europeană. 

Specialitățile crud-uscate din carne de porc puse la maturat în grotele de la Salina Turda au devenit al 13-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

"Înainte să pleci în vacanță, nu uita să folosești și „GPS-ul" culinar al produselor românești protejate în Uniunea Europeană.

Pe „traseu" avem: Telemeaua de Sibiu, Cârnații de Pleșcoi, Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu, Magiunul de prune de Topoloveni, Cașcavalul de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap, Plăcinta Dobrogeană, Pita de Pecica, Salinate de Turda şi Sardeluța marinată", scrie pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Încă de anul trecut Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Salinate de Turda" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

”Salinate de Turda” este o carne afumată şi uscată, obţinută prin sărare umedă, care este preparată în Turda şi mai multe comune din Cluj. Europarlamentarul clujean Daniel Buda spune că statutul de IGP reprezintă o recunoaștere la nivel european a calității și originii acestui produs specific românesc. 

„Aprecierea, recunoașterea și protecția produselor românești contribuie la menținerea identității culturale și la păstrarea tradițiilor. Aceste realizări notabile reprezintă totodată oportunități pentru a dezvolta turismul și pentru a aduce recunoaștere internațională României ca țară cu un patrimoniu cultural și culinar remarcabil.

«Salinatele de Turda» au primit cu mândrie statutul de IGP și își confirmă astfel locul special în cultura și gastronomia românească. Felicitări!”, a transmis eurodeputatul Daniel Buda la momentul când Salinatele de Turda au primit statutul de IGP. 

O delicatesă culinară din judeţul Cluj, pe GPS-ul produselor românești protejate în UE

Comenteaza