O nouă vară de amânări pentru Băile Someşeni

O nouă vară de amânări pentru Băile Someşeni
Colaborarea între proprietari şi municipalitate, care s-a angajat să sprijine proiectul nu a primit o formă oficială, după ce investitorii şi primarul declarau că vor parteneriatul.

Formula agreată de principiu era cea în care investitorii fac complexul, cu partea de băi, dar şi un parc acvatic, iar administraţia intervine pentru realizarea infrastructurii şi primeşte în schimb o parte din venituri şi pachete sociale de servicii.

La început de august, se estima că această colaborarea ar urma să fie parafată în următoarele săptămâni. Primarul Emil Boc şi-a asumat public sprijinirea proiectului Băilor Someşeni, a declarat că administraţia urmează să se asocieze cu proprietarii acestora şi că în august sau cel târziu în septembrie subiectul se va discuta în Consiliul Local. Tema nu a ajuns însă deocamdată pe ordinea de zi. Cu toate acestea, administraţia locală a alocat fonduri în bugetul pe anul acesta proiectului unui parc acvatic în Cluj-Napoca, o variantă fiind un parteneriat cu proprietarii Băilor Someşeni. Pe lista de investiţii obiectivului îi revin 1,4 milioane de lei.

„Lucrurile durează, se pare. Am primit până acum o scrisoare de intenţie, în care administraţia îşi exprimă interesul pentru proiect şi dorinţa de a sprijini turismul local", a menţionat omul de afaceri Valentin Nica, investitor în cadrul proiectului. Adresa cu propunerea de colaborare a fost trimisă acum trei luni, spun investiorii. Demersurile pentru proiect avansează, susţine Nica, iar documentaţia pentru autorizaţia de construire a fost pregătită. „Estimăm că în două săptămâni primim finanţarea din Ungaria (aceasta va fi asigurată printr-o colaborare cu Eximbank Ungaria, n. red.), iar dacă rezolvăm cu finanţarea, începem treaba. Parteneriatul cu primăria era, totuşi, important; dacă ar fi fost oficializat, ne-ar fi ajutat şi pentru acest aspect, fiindcă e important pentru finanţatori să fie demonstrat cât mai clar interesul public pentru un proiect", a explicat Nica.

Proprietarii au finalizat în primăvară o nouă variantă a proiectului de reabilitare a băilor şi de folosire a terenului de lângă această proprietate, la cinci ani după lansarea oficială a planurilor. Noul masterplan prevede parc acvatic şi băi termale, iar calculele de afaceri au la bază costuri de 8,48 milioane de euro pentru parcul acvatic şi o estimare de 180.000 de vizitatori pe an. Băile termale ar presupune costuri de execuţie de 13 milioane de euro. Parcul acvatic este prevăzut în proiectul din Someşeni ca primă fază de execuţie a dezvoltării preconizate. Acesta ar urma să includă diverse bazine şi servicii conexe. Va exista şi o zonă gastro, care să îi deservească atât pe clienţii externi, cât şi hala balneară şi bazinul adiacent.

Baia termală prevede zone comune cu parcul acvatic, cea a intrării principale şi cea gastronomică, spaţii de recepţie, consultanţă pentru diverse zone ale unităţii, vestiare şi punct sanitar, zonă de apă termală cu trei hale balneare de diverse mărimi. Proiectul include o zonă de saună şi de wellness cu spaţii proprii de vestiar, masaj, băi, aplicaţii de împachetări, cabinete de cosmetică, spaţii de odihnă. În proiect sunt implicaţi Valentin Nica, deţinătorul unui teren de 7,2 ha lângă vechile băi termale, şi Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea fostelor băi, pe 5,1 ha. Primele planuri de relansare au fost anunţate oficial în 2008, chiar la primăria condusă atunci de Boc, însă investiţia celor doi parteneri a fost întârziată din mai multe motive, inclusiv din cauza neînţelegerilor între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca şi a dificultăţilor de pregătire a surselor de finanţare.

Etichete
Comenteaza