Obiective curajoase la Aeroportul Cluj. David Ciceo: În 10 ani, mă aștept să avem un zbor direct Cluj - New York / Trafic de 7 milioane de pasageri pe an până în 2040
- Scris de Sergiu Tămaș
- 26 Apr 2022, 16:16
- Economie
- Ascultă știrea
David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj, a povestit, într-un interviu acordat publicației Airport World, cum a făcut față pandemiei aeroportul din „Capitala Transilvaniei” și a dezvăluit ce planuri are pentru următorii 10 ani.
„Aeroportul Internațional Avram Iancu se află în Cluj-Napoca, un oraș cunoscut și ca «Inima Transilvaniei», nu doar geografic, dar și pentru rolul în dezvoltarea economică a zonei. Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, industriale și de business din România și al doilea oraș după capitala București. Este clar faptul că Aeroportul din Cluj a avut o influență majoră asupra turismului, investițiilor și dezvoltării regiunii”, spune în interviu David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj.
Acesta susține că „traficul anual de pasageri, care a crescut de la 36.000 de persoane în 1996 la aproape 3 milioane în 2019, a dus la dezvoltarea regiunii și a orașului.”
Pandemia și zborurile
David Ciceo a vorbit și despre trecerea prin pandemie.
„La fel ca toate aeroporturile hub-uri regionale din lume, am întâmpinat dificultăți încă de la începutul pandemiei, dar am reușit să depășim aceste momente și provocări care au apărut odată cu situația crizei sanitare mondiale. Am avut un plan bine stabilit, echilibrat, coerent și rezilient. Cred că am luat toate măsurile posibile pentru a asigura traficul pe aeroport pe timp de criză, dar și pe termen lung. Chiar dacă Aeroportul Cluj a avut o scădere drastică a numărului de pasageri din cauza pandemiei de COVID-19, în 2021 am reușit să recuperăm și să ajungem la jumătate din traficul din perioada pre-pandemică și am depășit media națională și europeană”, afirmă Ciceo.
Premiat pe timp de pandemie: Cel mai bun aeroport cu mai puțin de 5 milioane de pasageri pe an
„Poate cel mai bun lucru pe care pot să-l spun despre aeroport este faptul că, la finele anului 2021, Airports Council International (ACI) Europe a numit Aeroportul Cluj ca fiind cel mai bun aeroport din Europa la categoria celor cu mai puțin de 5 milioane de pasageri pe an. Acest premiu prestigios confirmă succesul activității aeroportului în timpul unei crize mondiale fără precedent și mai confirmă faptul că suntem înapoi pe drumul cel bun al revenirii traficului.”, a mai spus David Ciceo.
Directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a vorbit și despre oportunitățile și provocările care apar pentru aeroportul din „Inima Transilvaniei”.
„Să atragi angajați buni, pe care să nu-i pierzi, este o provocare în acest sistem, deoarece companiile aeriene oferă salarii mari, însă nu avem atât de mulți specialiști în aviație în zona noastră. Aeroportul Cluj a crescut mult în ultimii 20 de ani și a reușit să își impună statutul de aeroport european de top, dar și de cel mai important aeroport regional din România. Însă, pe lângă provocările care au apărut odată cu pandemia, principala provocare vine pe partea de infrastructură. Ca să oferim servicii mai bune, atât pentru pasageri, cât și pentru companiile aeriene, trebuie să ne extindem pista. Actualmente, prioritatea noastră este revenirea la traficul de pasageri de dinainte de pandemie și dezvoltarea infrastructurii”, mărturisește David Ciceo.
Directorul General a dezvăluit că 70-80% din veniturile aeroportului vin din activitatea aeronautică. David Ciceo a subliniat importanța concurenței între companiile low-cost, care au adus beneficii Aeroportului Cluj.
„Pe măsură ce vremurile se schimbă, și noi trebuie să ne adaptăm la noile trenduri, în special la hibridizarea liniilor aeriene”, susține Ciceo.
Acesta a vorbit și despre statutul de aeroport regional.
„Borna istorică de 2,9 milioane de pasageri la care am ajuns în 2019 a făcut din aeroportul din Cluj-Napoca un model de bune practici în sud-estul Europei. Aeroporturile regionale sunt cel mai mult apreciate de comunitățile locale de care aparțin”, mai spune David Ciceo.
Planurile pentru următorii 10 ani: 7 milioane de pasageri pe an și un zbor direct la New York.
„Principalul nostru obiectiv este de a ajunge la un trafic de 7 milioane de pasageri anual până în anul 2040, să ne extindem pista de decolare și să construim un nou terminal pentru pasageri. După extinderea pistei de decolare, în 10 ani, mă aștept să avem un zbor direct Cluj-Napoca - New York.