Clădirile fondatorului Albalact urcă tranzacțiile office din Cluj la 200 mil. euro
- Scris de Călin Poenaru
- 17 Dec 2019, 09:37
- Economie
- Ascultă știrea
Volumul investițiilor din piața de birouri în Cluj-Napoca se apropie de 200 milioane de euro după tranzacția cu pachetul de trei clădiri ale grupului Hexagon.
CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară, a confirmat că a asistat grupul de Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca, oraș care se menține astfel după București în ceea ce privește apetitul pentru spații office din România.
Cele trei clădiri de birouri vândute de Hexagon - Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office - totalizează o suprafață închiriabilă de 20.000 mp de birouri și găzduiesc chiriași precum Porsche Engineering, Bosch, Vertiv, Riverbed, Metro Systems, Natuu.
Clădirile au fost achiziționate de Ideal Projects Services, într-o tranzacție consiliată de CBR România și de partenerul local Cristian Simon, de la QC Property. Grupul de firme Hexagon este controlat de oamenii de afaceri Florin Mariş şi Raul Ciurtin, ultimul fiind fondatorul companiei Albalact.
„După ce în primele nouă luni din 2019, Cluj-Napoca s-a clasat alături de București în topul celor mai atrăgătoare orașe pentru investițiile imobiliare, având aproape 30% din totalul tranzacțiilor, în cel de-al patrulea trimestru al anului am semnat acordul pentru o nouă tranzacție, care confirmă lichiditatea ridicată din această piață. Estimăm că volumul total al trazacțiilor din Cluj-Napoca va atinge pragul de 200 de milioane de euro în acest an”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties la CBRE România.
Vânzarea celor trei clădiri reprezintă una dintre cele mai importante tranzacții din piața de birouri din Cluj, alături de achiziția clădirii The Office pentru 129 milioane de euro și a Liberty Technology Park pentru 35 milioane de euro.
În primele nouă luni din 2019, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, potrivit datelor CBRE Research. La nivelul Europei Centrale și de Est, în primele trei trimestre, piața de investiții imobiliare a atins 8,6 miliarde de euro în primele trei trimestre. Polonia s-a menținut lider pe piața de investiții la nivel regional, cu o pondere de 50% din total, în timp ce România a avut o pondere stabilă de 7%.
În ceea ce privește produsele tranzacționate, în primele nouă luni, piața de birouri au rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% și de industrial, cu 9% din volumul tranzacționat, arată datele CBRE Research. CBRE România și-a extins în această toamnă echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experiență de peste 17 ani în domeniul imobiliar și a fost implicat în tranzacții de achiziții cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală și de Est.
CBRE Group, cu sediul central în Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are 90.000 de angajați în 480 de birouri.