Penny umblă la salarii: minimum 2.000 de lei la angajare. Cu tichete de masă cu tot

Penny umblă la salarii: minimum 2.000 de lei la angajare. Cu tichete de masă cu tot
Germanii au decis să mărească salariile angajaților din România pentru a nu le pleca la concurență | Foto: Penny Market

Lanțul Penny Market a decis să acorde, din august, un venit minim net de 2.000 de lei, ce include tichetele de masă. De majorare vor beneficia și salariații din centrul logistic Turda. Lidl și Kaufland sunt rețelele comerciale care își plătesc cel mai bine angajații din România. 

"Angajații noștri sunt motorul schimbării zilnice de care avem nevoie pentru a ne îndeplini obiectivele de business. Suntem conștienți că ei vor veni cu plăcere și cu motivație la locul de muncă doar dacă reușim să rămânem competitivi la nivel de piață și dacă oferim o paletă largă de beneficii care să vină în întâmpinarea nevoilor lor pe plan profesional și personal. Mărirea venitului minim net face parte din strategia noastră de retenție și a presupus eforturi considerabile", a declarat Daniel Gross, director general al Penny Market.

Decizia este aplicabilă atât în supermarketuri, cât și în cele trei centre logistice de la Turda, Bacău și Ștefăneștii de Jos. Salariații vor beneficia de avantaje financiare precum bonusuri de retenție - oferite la trei și la șase luni după angajare sau bonusuri de performanță - acordate în funcție de îndeplinirea unor indicatori cheie stabiliți cu managerul direct la angajare și pe parcursul anului, în cadrul evaluărilor.

Anul trecut, 90% dintre cei 4.588 de angajați au primit un bonus pentru rezultatele obținute. Printre alte beneficii se numără asigurarea privată de sănătate cu servicii medicale în clinici private și cu costuri reduse pentru membrii familiei, rechizite sau scutece pentru copiii angajaților.

Toți angajații pot participa la diverse workshop-uri și programe viață sănătoasă sau la acțiuni de voluntariat răsplătite cu o zi liberă. Penny Market face parte din grupul german Rewe, rețeaua sa de 244 de magazine din România fiind deservită de trei centre logistice. În județul Cluj aceasta dispune de șapte unități, amplasate în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Huedin, Florești și Apahida.

În primăvară, lanțul de supermarketuri Profi Rom Food a decis să apeleze la angajați aduși din Asia pentru a face față deficitului de personal rezultat în urma extinderii agresive, în condițiile în care Kaufland și Lidl au plusat la salarii și la beneficii. Rețeaua are în unitățile sale din Cluj angajați străini, studenți cu drept de muncă ce lucrează cu program de patru ore, proveniți din Indonezia, Maroc, Republica Moldova și Turkmenistan.

VEZI Profi și-a chemat "legiunea străină" la Cluj

Germanii de la Kaufland au urcat la 3.300 de lei salariile brute ale angajaților din România, au actualizat pachetul de beneficii pentru salariați și le dau 1.000 de lei în plus dacă recomandă o persoană care va fi angajată. Noul venit minim brut, incluzând tichetele de masă și sporurile salariale, a intrat în vigoare din martie. Salariul unui lucrător comercial a fost mărit cu 18%, respectiv cu 54% peste cel minim la nivel naţional.

Printre beneficiile suplimentare introduse în 2018 se numără asigurarea voluntară de sănătate, cursurile de meditație și yoga sau concediul sabatic. Fiecare angajat va avea dreptul la două zile libere plătite pe an în care se poate dedica voluntariatului, construirii de case pentru familii cu venituri reduse sau acțiuni de împădurire. Compania le oferă terapii antifumat și le va facilita cursuri de nutriție și consult oftalmologic gratuit.

La scurt timp rețeaua de supermarketuri Lidl a făcut o mișcare asemănătoare: a urcat cel mai mic salariu brut la 3.500 de lei, cel net fiind de 2.180 de lei, urcând astfel din nou pe primul loc în topul remunerațiilor din comerț în România. Suma include salariul, tichetele de masă, bonusurile anuale de Paște și de Crăciun, alte bonusuri, la care se adaugă sporurile în funcție de specificul activității.

Lidl are o politică de salarizare în trepte, salariul crescând anual în primii ani de activitate, iar din 2019 creșterile salariale din magazine și depozite sunt garantate în primii patru ani. Compania a introdus bonusul aniversar, acordat lucrătorilor din magazine și stivuitoriștilor din depozite, considerați drept “coloana vertebrală” a activităților companiei.

Angajații sunt remunerați pentru orele suplimentare, iar plata se face pentru fiecare minut lucrat peste program. Lidl este singurul retailer din țara noastră care oferă tuturor angajaților din magazine câte două zile libere de Crăciun și de Paște.

Printre beneficii se mai numără asigurarea privată de sănătate, asigurarea de viață, oportunități de dezvoltare personală. Principalii concurenți din România de pe segmentul hipermarketurilor sunt Kaufland, Auchan, Carrefour, Cora, iar pe cel al supermarketurilor, Lidl, Profi, Mega Image, Penny.

Comenteaza